Négyszeres kenyérár az EU-belépő?

Sütőipari szakemberek szerint másfél éven belül az uniós árakhoz kell igazítani a kenyér árát, ám az EU-ban az itthoninál négyszer többe kerül egy kiló kenyér. A legnépszerűbb élelmiszerből nyolcvan kilót fogyasztunk évente, aminek majdnem felét a nagy élelmiszerláncok értékesítik, gyakran a 135-150 forintos előállítási áron. A szakmának gondjai rendezésére kormányzati segítségre lenne szüksége, de eddigi megkereséseikre egyetlen érdemi válasz sem érkezett.

Nagy Ottó
2002. 10. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikusan, a jelenlegi ár négyszeresére kellene emelni másfél éven belül a kenyér árát, hogy a hazai sütőipar megfelelő technológiai és technikai fejlesztéseket hajtson végre, és így versenyképessé váljon az unióban – állítják ágazati szakemberek. Igaz, rögtön hozzáteszik: ennek a célkitűzésnek jelenleg nincs reális esélye, és a nagy kereskedelmi láncok is e törekvés ellen dolgoznak. A kenyér átlagára az unióban a hazai ár négyszerese. Itthon ma átlagosan 135-150 forint egy kiló fehérkenyér előállítási költsége – és gyakran a kereskedelmi haszonnal „terhelt” fogyasztói ára is –, amelyből 30 százalékkal a liszt, 23-23 százalékkal az energia, illetve a bér- és egyéb költségek részesednek, a fennmaradó részt pedig más alapanyagok teszik ki – nyilatkozta lapunknak Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. A szakember úgy véli: a technológiai beruházásokon túl, a bekerülési összegen felül legalább 10-12 százalékos jövedelmezőséget is el kellene érnie az ágazatnak. Pillanatnyilag bruttó három százalék a jövedelmezőség, amiből még adózni is kell. Ezért a szakember szerint az elmúlt években a pékek képtelenek voltak komolyabb beruházásokat végrehajtani, a dolgozók pedig pótlékokkal együtt is csak átlagosan bruttó 72 ezer forintot kerestek.
A beruházások összege évi 1,8-2 milliárd forint, viszont ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani az unióval, legalább évi 4,3 milliárd forintra lenne szükség – ecsetelte Váradi János, a Magyar Pékek Ipartestületének ügyvezető igazgatója. A német pékek a só kivételével minden alapanyaghoz olcsóbban jutnak hozzá, mint mi, berendezéseiket három-négy évente korszerűbbre és energiatakarékosabbra cserélik, míg mi az általuk lecserélt tíz-húsz éves, elavult gépparkkal dolgozunk – mondta.
A szakmának jövőre fel kell újítania gépjárműparkjának felét, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfeleljen, emellett az üzemanyag és az energiahordozók árának, illetve a minimálbér esetleges emelkedésével is számolni kell – mondta az ügyvezető. Kiemelte: áremelésre csak akkor képesek rászorítani a nagy láncokat, ha a liszt ára emelkedik. (Ez a közelmúltban megtörtént, egy kiló liszt ára így átlagosan 40-42 forint, de a malomipar hamarosan újabb emelést tervez.)
Kenyérből itthon évente nyolcvan, péksüteményekből 14 kilót fogyasztunk fejenként. Ennek a mennyiségnek mintegy negyven százalékát a nagy kereskedelmi láncokban értékesítik, és ezért rendezni kellene a köztük, és a pékek közötti viszonyt. Az agrárrendtartási törvény tervezett módosítása – amely a fizetési határidőt harminc napban állapítaná meg – csak annyival könnyítene a sütőipar helyzetén, hogy a pékek gyorsabban forgathatnák meg pénzüket. Mindkét szakember úgy látja: az ágazati problémák megoldására kormányzati segítség is szükségeltetne. Eddig azonban egyetlen megkeresésükre sem érkezett érdemi válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.