Harmadik helyezést ért el tavaly a konzerviparon belül az uborka, amelyből 30 ezer tonna végtermék került exportra, 18-18,5 millió dollár értékben, a megtermelt alapanyag mennyisége pedig 70 ezer tonna volt – ismertette Mótusz Antal, a Konzervuborka Terméktanács tikára.
A magyar zöldségtermesztés palettáján biztosított a helye a konzervuborkának, mert a magas kézimunka-igény miatt termesztése szinte kiszorult az unióból, csak a franciák és a bajorok foglalkoznak vele egy kisebb területen. Az itt termelt uborka minősége viszont elmarad a magyartól. A versenyt azonban egyre inkább az ár és nem a minőség határozza meg, és sajnos a nyugati vevők is inkább az olcsóbb termékeket keresik – mondta a titkár.
Tavaly belekerült a minőségi termelést segítő támogatások körébe a csemegeuborka, míg azelőtt csak a kiszállított konzerv után járt támogatás, de az EU-hoz való alkalmazkodás miatt ezt a formát meg kellett szüntetni. A termelők 50 ezer tonna alapanyag után 1,25 milliárd forintnyi támogatást kaptak, ami kilónként 25 forintot jelent. A 70 ezer tonnás össztermés azonban 21 forintra szorította a támogatás szintjét, de ezzel is elégedettek voltak a termelők – mondta a titkár.
Hozzátette: ha minden jól megy, akkor a konzervuborka-ágazat hosszú távon megállja a helyét az unióban. Ehhez viszont még az idén helyzetbe kell hozni a feldolgozóipart. Előzetes hírek szerint ugyanis a feldolgozók az idén 20-30 százalékkal csökkenteni akarják a felvásárlási árakat. Ehhez járul még, hogy a termelői áraknál gyorsabban emelkednek az input költségek, de a feldolgozók nem képesek emelni a felvásárlási árakat a konzerv végtermékek alacsony ára miatt.
Nagy-Britannia csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz
