időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Röviden

MN
2003.03.14. 00:00

Mádl és Göncz találkozója

Mádl Ferenc és felesége meghívására tegnap látogatást tett a Sándor-palotában Göncz Árpád és felesége. Az államfői pár körbevezette a korábbi köztársasági elnököt és feleségét a Sándor-palotában. A két politikus úgy nyilatkozott, beszélgetésük során nem kerültek szóba politikai kérdések. Hangsúlyozták: elkötelezett hívei Magyarország uniós csatlakozásának. (MTI)

Radikális párt alakult
Ma jelenti be megalakulását a Magyar Nemzeti Front nevű párt, amelyet a MIÉP-ből kizárt, magukat reformereknek nevező politikusok hoztak létre. A párt ideiglenes elnöke Rozgonyi Ernő, aki öttagú vezetőséget irányít a szervezet első országos kongresszusáig. Az elnökségben helyet kapott Bognár László, Bíber József Tibor, Koncsek Krisztián és Gazdag István.
A párt szervezésében részt vesz Schuster Lóránt egykori MIÉP-es fővárosi képviselő is. (MN)

Új vezető a Híradó élén
Merényi Miklóst kérte fel a Híradó főszerkesztőjének Ragáts Imre, az MTV ügyvezető alelnöke. A tisztséget – megbízottként – tavaly nyár óta Szűcs Gábor töltötte be; Merényi ez év elején köszönt le a Figyelő című gazdasági hetilap főszerkesztői posztjáról. Jövő hétfőtől az eddig a Magyar Rádióban tevékenykedő Rangos Katalin lesz az új programigazgató az MTV-nél. Ezt a posztot eddig – megbízottként – Rudi Zoltán töltötte be. (MN)

Nem változik a nyugdíjrendszer
Sem a nyugdíjkorhatár növelését, sem a nyugdíjemelési mérték kiszámítási módszerének megváltoztatását nem teszi szükségessé az uniós csatlakozás – mondta Csehák Judit egészségügyi miniszter a Nyugdíjasok Országos Képviseletének tegnapi fórumán. A nyugdíjemelés mértékének kiszámításánál használt módszer nemcsak a reálérték-növekedést biztosítja, de garantálja, hogy az ellátások ne szakadjanak el a reálbérektől – tette hozzá. (MN)

Német adomány a határőrségnek
A német belügyi tárca három terepjárót adományozott a magyar határőrségnek. A mintegy 25 millió forint értékű járműveket tegnap vette át Lamperth Mónika miniszter Wilfried Grubertől, Németország magyarországi nagykövetétől.
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az adomány része annak a támogatásnak, amelylyel a Német Szövetségi Köztársaság belügyi szerve segíti a magyar határőrség felkészülését az európai uniós csatlakozással járó feladatok végrehajtásában. (MTI)

Veszélyeztetett közoktatás
Győr város iskoláinak tervezett átszervezése a megyei önkormányzat szerint veszélyezteti a közoktatás jelenlegi színvonalát, ezáltal sérül a tanulók érdeke – mondta tegnap Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat alelnöke. Szerinte a győri közoktatás szerkezetének átalakítására kidolgozott tervezet ellentétes a megyei önkormányzat közoktatásra vonatkozó fejlesztési tervével. (MTI)

MSZOSZ: egyeztetés a kormányfővel
A kormányzati időszak egészében nem irreális a 30 százalékos reálbérpozíció-javulás elérése – jelentette ki Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke, miután a szakszervezeti szövetség vezetői találkoztak Medgyessy Péterrel. A kormányfő közleménye szerint az MSZOSZ kérésének megfelelően 15 millió forintot juttat a kormány a Miniszterelnöki Hivatal európai kommunikációs keretéből a szakszervezeteknek. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.