időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Még mindig szennyez a Prestige olaja

Hírösszefoglaló
2003.06.30. 22:00

A francia és galíciai partokat még mindig fenyegeti a Prestige tankerből származó olaj – adta hírül az AFP. Bár a környezeti katasztrófa óta több mint hét hónap eltelt, az áramlatok és a szél bármikor újabb szennyeződést sodorhatnak a már megtisztított partokra, ahol a helyiek fő bevételi forrása a turizmus.

Hét hónappal a Prestige tragédiája után, a francia idegenforgalmi hivatalok igen nehéz helyzetben vannak, hiszen az óceán vizének felszínén eloszlott olajat bármikor újra a partokra sodorhatják az áramlatok és a szél – írta a Wanadoo hírügynökség. Mint arról beszámoltunk, hetvenhétezer tonna olajjal a tartályaiban tavaly novemberben kettétört, majd az északnyugat-spanyolországi Galícia tartomány partjaitól 270 kilométerre elsüllyedt a Prestige tanker. A 3600 méteres mélységben fekvő hajó gyomrában még több mint kétezer tonna olaj lehet. A Nautilus kutató tengeralattjáró legutóbbi mérései szerint a tankerből naponta még mindig 700 kilogramm olaj szivárog a vízbe.
A hajószerencsétlenség után néhány nappal a spanyol partok híres homár-, kagyló-, csiga- és ráklelőhelyeinek közelében több kilométer hosszúságú, vastag, nyúlós olajfoltok jelentek meg, majd néhány hét elteltével a szenny ellepte a francia partokat is.
A tisztítási munkákat azóta is megállás nélkül folytatják. Mára a neves strandok fövenyét sok helyütt kicserélték, a sziklákat megtisztították. A híres pihenőhelyekre már megérkeztek az első vakációzók, de néhány nappal ezelőtt a szél újra kifelé terelte az olajfoltokat, amelyek több tucat már megtisztított partszakaszt szennyeztek be újra. Még ha úgy is tűnik, hogy a károkat sikerült elhárítaniuk, a galíciai és a bretagne-i part menti települések lakói attól tartanak, hogy apálykor a partokat ismét olajfoltok lephetik el.
Ma minden strand kinyitott, de holnapra akár mindegyiket be kell zárnunk, ha újabb szenny érkezik – nyilatkozta a landes-i turisztikai hivatal vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.