időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Uniós esélyek a hazai romáknak

Hírösszefoglaló
2003.06.30. 22:00

Az EU a törvényhozás és a finanszírozás terén is segítheti a cigányság integrációját – hangzott el a Romák a bővülő Európában című regionális tanácskozás megnyitóján. A tanácskozás lehetőséget ad, hogy hosszú távon jelentős eredmények szülessenek a romák helyzetének javításában – hangsúlyozta James Wolfensohn, a Világbank elnöke a konferencia tegnapi megnyitóján. Medgyessy Péter miniszterelnök pedig több nemzedéken keresztül tartó feladatnak nevezte a romák integrációját, hozzátéve: nem lehet késlekedni ezzel a programmal. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter kiemelte: a romák integrációjához az anyagi források mellett jogszabály-változtatásokra, megfelelő politikára és szemléletváltásra is szükség van. Anna Diamantopoulou, az Európai Bizottság munka- és szociális ügyek biztosa arról beszélt, hogy az EU közösségi szinten elsősorban a törvényhozás és a finanszírozás terén rendelkezik eszközökkel a romák integrációjának elősegítésére. Magyar Bálint oktatási miniszter pedig úgy vélekedett: a magyar oktatási rendszer csak tovább növeli a társadalmi egyenlőtlenséget.
***
Horváth Aladár perelhet.
A bíróságnál megtámadhatja az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) múlt heti rendkívüli közgyűlésének döntését Horváth Aladár – ismerte el Kolompár Orbán tegnap. Ismert: az OCÖ Roma Parlament-frakciója szerint Kolompárt a szabályokat megsértve választották elnöknek, emiatt félő, hogy a szervezet működésképtelenné válik. Kolompár azonban kijelentette: a rendkívüli közgyűlést a szabályoknak megfelelően hívta össze.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.