Borok-ízek gála

A bor és a komédia jegyében zajlanak a rendezvények a budai Várban és a szentendrei skanzenben szeptember 7–17. között a tizenkettedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. eseménysorozatának központi rendezvénye a négy napon át tartó borkiállítás és -vásár. Bor és üveg címmel látható tárlat, boregyetem, koncertsorozat a pesti Vigadóban, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás, borhajó a Dunán és szüreti sokadalom a skanzenben. Bor és komédia címmel szeptember 7-én a Budapest Arénában rendezik meg a Borok-ízek gálaestet, amely a bor és a gasztronómia, valamint az előadó-művészetek értékeinek bemutatására készül, s egyben az őszi közéleti-diplomáciai programok nyitó eseménye. Ezen az estén tizennégy étterem mesterszakácsának, a Magyar Sajtklub tagjainak, az ország legjobb cukrászainak remekműveit harmincnégy magyar borász és Andalúzia boraival párosítva kóstolhatják a vendégek. Sorozatunkban a Borok-ízek gálaest főszereplőit, ízkavalkádját mutatjuk be. A gála szervezői Thalia kiválasztottjainak ízelítőt adtak a magyar borászat és gasztronómia legjavából.

Szigethy Gábor
2003. 08. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szellemfi

Garas Dezsőt – a színészt, aki ifjúkorában filmen ifjú Swartz volt, deresedő hajjal színpadon Liliomfi, s a kettő közt, negyven éve, a Nemzeti Színházban Szellemfi – udvariasan, barátságosan fogadják a Gambrinus étteremben: „Reméljük, kellemesen fogja érezni magát, művész úr!”
Helyet foglalunk a gyönyörűen megterített asztal körül. Szellemfi – a hajdani vándorszínészek is tudtak illemet – udvariasan mosolyog: „Ha nem kérdeznek, ha nem faggatnak, én eszem és hallgatok. Ha megkérdezik, milyen volt a vacsora, az más, akkor őszintén megmondom, hogy…” Egyszóval megmondja.
Kések élén, poharak peremén, tányérok szélén csillognak a fények.
Sürgölődő pincérek, egy korty pezsgő, egy falat libamáj; ki-be vándorolnak a tányérok, a tálak, a tálcák, telnek, ürülnek a poharak, kortyolgatunk, falatozunk…
Hátunk mögött pincérek sorfala, pontosan egy időben, ritmusra emelkednek a tányérfedők, a balzsamecetes szederrel, mogyorós, kakukkfüves metélttel tálalt bélszínérmék illatfelhői mindannyiunkat megrészegítenek.
Szellemfi – kezében borospohár, áttetszően csillog benne a bíborvörös egri bikavér – elragadtatottan sóhajt: „Ez fantasztikus! Elképesztő! Remek!”
Senkinek nem jut eszébe megkérdezni: „És hogy ízlett, művész úr a vacsora?”
Pompanap: tokaji aszúval édesítjük a boldog estét.
(Garas Dezső ifj. Schwarzot játszotta Makk Károly filmjében [1954], amely Szigligeti Ede Liliomfi című színműve alapján készült. A Nemzeti Színházban 1962-ben a Szellemfit, a szolnoki Szigligeti Színházban 1991-ben a címszerepet, Liliomfit játszotta.)

A Hotel Taverna Gambrinus étterem menüsora
Tormás libamáj almakarikán sütve
Kísérőként Kemendy cuvée sauvignon blanc, Zenit 2002, Kemendy Selection
Párolt, füstölt tonhal fehérboros kelkáposztával
Kísérőként Gál chardonnay 2001 Gál Tibor borásztól
Bélszínérmék balzsamecetes szederrel, mogyorós, kakukkfüves metélttel
Kísérőként Gál Labirintos bikavér 1999 Gál Tibor borásztól

Szindbád

– Az az igazság, hogy gasztronómiai analfabéta vagyok… – Mácsai Pál hangja halk, tárgyilagos, de finoman érezteti: tudja, hogy itt, ebben az elvarázsolt kertben ezzel nem illik dicsekedni.
Csak pillanatokig tart a tapintatos csend.
Szindbádot játssza évek óta, Krúdy Gyula örök életű hősét, aki rosszallóan nézett a pincérre, amikor a rajnai rizlinget nem rajnai pohárban szolgálta fel, s ha a Tabán girbegurba utcáin bolyongott, pontosan tudta, melyik kiskocsmába kell betérnie, ha majoránnás kakaspörköltet, s melyikbe, ha este kifogott halból készült harcsapaprikást akart pirkadatkor vacsorázni.
Gasztronómiai analfabéta az ínyenc, a borbarát Szindbád? – hitetlenkedik az asztaltársaság.
Mácsai Pál picit összehúzza szemét, halkéssel választékos mozdulattal megigazítja a tányérján csiszolt ékszerként ragyogó ételkölteményt – harcsa Krúdy módra ráczosan –, körtáncot lejt poharában a bor, egy zamatos korty, egy ízletes falat, tengerillatú körülötte a világ…
– A húslevest szeretem, és a főzelékeket, és mindent, ami vízben él…
Az omlós harcsahúst egy korty száraz bor kíséri utolsó útjára.
Elvarázsolt kertben elvarázsolt színész: asztalhoz ült Mácsai Pál, és jóízűen, boldogan megebédelt Krúdy Gyula hőse, Szindbád.
(Mácsai Pál 1999 óta játssza az Óbudai Társaskörben Szindbád szerepét Krúdy Gyula – Fráter Zoltán: Szindbád kertje című színművében.)

A Mágnáskert étterem menüsora
Libamájjal bélelt fácánmell tokajiban áztatott aszúszemekkel
Harcsa Krúdy módra ráczosan
Tejesbáránycsülök briesraguban, császárhúsos kukoricával töltött burgonyával
Az ételekhez a borok: tokaji aszú 4 puttonyos 1999 a Tokaj Hétszőlő Rt. kínálatából, villányi duennium 1999 és villányi montenuovo cuvée 2001 a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Rt. kínálatából

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.