A kocka nincs elvetve

Közeleg a Pannonplast Rt. közgyűlése, ama cégé, amely miatt kirobbant a K&H Bank botránya, azé a vállalaté, amelyet ellenséges felvásárlással megszerzett egy olyan cégcsoport, amely a mai napig nem tisztázott pénzekből finanszírozta az ügyletet. Jelenlegi ismereteink szerint a Pannonplast részvényesi találkozója háromszereplős, ebből az egyik szereplő maga a Pannonplast vezetése, a másik a Karsai Holding Rt., a harmadik a Britton Consulting. Karsai Béla, a Karsai Holding elnöke szerint a Britton nem játszik nyílt lapokkal, így helyette akár újabb cég is ringbe léphet.

2003. 10. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább egy hónap, de akár hosszabb idő is eltelhet a Pannonplast Rt. rendkívüli közgyűlésének összehívásáig, amit a Karsai Holding Rt. mint a műanyagipari cég egyik meghatározó tulajdonosa kezdeményezett – írtuk két hete. Ma már tudjuk: a részvényesi találkozó november 3-án lesz, s azt is, hogy a közgyűlés összehívását kezdeményező Karsai Holding két napirendi pontja mellé még két pontot vett fel a Pannonplast igazgatósága.

Taktikázik a Britton

Valójában érthetetlen, hogy a Britton miért kérte a napirendi pontok közé azon tétel felvételét, hogy a 12,5 százalékos küszöböt töröljék el a részvényesek – mondta lapunknak Karsai Béla. Érthetetlen az a koncepció, hogy a szavazati küszöb eltörlésének kérését követve a Britton bejelentette, kiszáll a Pannonplastból, és tőzsdén értékesíti a tulajdonában lévő műanyagipari részvényeket. Karsai Béla szerint a tőzsdei értékesítés során, sőt a bejelentés miatt is csökkenhetnek a részvényárak, ami egy újabb, a Brittonhoz hasonló cég megjelenésére adhatna okot, sőt az is elképzelhető, hogy a Britton csupán macska-egér játékot játszik, hiszen eddig a cég még nem jelentette be, hogy mennyivel csökkentette részvényei számát.
A november 3-i közgyűlés részvénytulajdonlási határnapja október 28-a, addigra minden résztvevőnek megfelelő támogatókkal kell rendelkeznie. Ismereteink szerint jelenleg a Karsai Holdingnak és a Brittonnak csaknem azonos tulajdoni hányada van és támogatóik szavazati aránya is azonos, így az elemzők fej fej melletti harcot várnak a közgyűlésen. Egy kérdés merülhet fel, hogy Fehér Erzsébet, a régi-új elnök kinek a javára dönt. Az mindenesetre látszik, hogy a Britton korábbi határozott pénzügyi helyzete megingott, a költségvetés csapja elzárult, így mint pénzügyi befektető már nem jöhet szóba, tehát vélhetően a legjobb megoldás az lenne, ha Fehér Erzsébet a Karsai Holding mellett döntene.

Fehér Erzsébet marad?

Karsai Béla a minap azt nyilatkozta lapunknak, hogy egy, a számukra eredményes közgyűlés után Fehér Erzsébet jövőbeni szerepe számára még nem tisztázott. A Karsai Holding első embere szerint Fehér Erzsébet szakmai munkája kiváló, de az elnök asszony eddig sokat tett a Karsai Holding lehetőségeinek gyengítéséért s az összeolvadási tervek elhárításáért. Karsai Béla hangoztatta: mind a Pannonplast vezetésének, mind nekik az az érdekük, hogy a jelenlegi tisztázatlan, bizonytalan állapotot feloldják. A K&H-ügy nem tett jót a cég hírnevének, így sok teendő van még a műanyagipari cég háza táján.
A november 3-i közgyűlés szavazati lehetőségeiről a Karsai Holding állásfoglalást kért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF). E dokumentum birtokában dönt a cég arról, milyen stratégiát alkalmaz a részvényesi találkozón. Karsai Béla azonban szeretné elérni, hogy az igazgatóságból a Britton képviselőit távolítsák el, és azt, hogy a Karsai Holding két főt delegálhasson a boardba. Hogy maga Karsai Béla szerepet vállalna-e az igazgatóságban, még nem tisztázott. Karsai Béla hangoztatta, még korai arról beszélni, mi lenne a legcélszerűbb, arra viszont fel lehet készülni, hogy amennyiben ezúttal a mérleg serpenyője a javukra billen, akkor milyen operatív lépéseket kell tenni a Pannonplastnál.

Szakmai befektető kell

A Karsai Holding esélyeiről a Pannonplaston belül is megosztottak a vélemények. Sokan nem tartják egészségesnek a két cég összefonódását, mások viszont csupán Karsai Béla operatív intézkedéseiben látják a magoldást a Pannonplast felemelkedéséhez. A Karsai Holding elképzelései elemzők szerint két éven belül jelentős nyereséget, sőt osztalékot is hozhatnak a Pannonplast számára. Jelenleg az a kérdés, hogy lesz-e elegendő támogatója Karsai Bélának a tervek megvalósításához.
A Karsai Holding eddig két alkalommal próbálta meg tisztességes módszerekkel bevenni a Pannonplast bástyáit, ám eddig sikertelenül. A legutóbbi alkalommal, idén tavasszal törvényes eszközök kijátszásával a Britton Consulting közpénzeket is felhasználva jutott előnyhöz. A Kulcsár Attila és a K&H Bank nevével fémjelzett botrány kapcsán került napvilágra, hogy a Pannonplast-részvények felvásárlása is a bróker ügyeihez kapcsolódik, de mint később kiderült: az túlmutat a műanyagipari cégen is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.