időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Agresszív vagy energikus politika?

Pál Gábor
2003.10.15. 22:00

Szükséges a további privatizáció Budapesten – állítja a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet. A londoni székhelyű cég jelentése szerint növekvő bevételekkel, magas tartalékokkal és vagyonértékesítéssel elkerülhető lesz a város adósságának kezelhetetlen méretűvé duzzadása.
Zsinka László, a fővárosi MIÉP-frakció vezetője a hitelminősítő céget idézve interpellációjában ugyanakkor kifejtette: az agresszív budapesti pénzügyi politika, a növekvő működési és beruházási költségterhek a pénzügyi eredmények romlásához és az adósság növekedéséhez vezettek. Atkári János, a pénzügyekért felelős szabad demokrata főpolgármester-helyettes szerint az agresszív szó angolról magyarra fordítása téves, hiszen az aggressive szót amerikai angolsággal használva gazdasági értelemben rámenősnek vagy energikusnak kell fordítani. A politikus úgy véli, hogy Budapesten még nem beszélhetünk adósságspirálról. A privatizációról elmondta: ha lesz vagyonértékesítés, akkor azt a költségvetési koncepció tartalmazza majd. Atkári János ugyanakkor lapunknak korábban arról beszélt, hogy jövőre nevezi meg a városvezetés azokat a vagyonelemeket, amelyeket értékesíteni kívánnak.
***
A bkv amerikai kalandja.
A Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottsága Wintermantel Zsoltnak, a Fidesz–MKDSZ frakcióvezető-helyettesének kezdeményezésére felkérte az amerikai Forbes magazin ügyében érintett intézmények, a csatornázási művek, a vízművek és a BKV Rt. vezetőit, hogy adjanak tájékoztatást a lapban több tíz millió forintért megjelent hirdetések üzletpolitikai céljairól, azok összegéről, valamint a tervezett hasonló akciókról. A BKV-nál a beszámolónak külön ki kell terjednie a közlekedési társaság hivatkozására is, vagyis arra, hogy mit ért ez alatt: az Aba Botond vezérigazgatóval készült PR-interjú célja elsősorban a befektetők, beszállítók tájékoztatása volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.