Sóból arany

Ötezer töltelék rotyogott a kondérokban szeptember 20-án az erdélyi Parajdon, ahol kilencedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi töltöttkáposzta-fesztivált. Míg Románia nagy turisztikai központjai évek óta konganak az ürességtől, a székelyföldi településre egyre több turista látogat. A sóbányát tavaly kétszázezren keresték fel, ez pontosan ötvenszerese a falu lakosságának.

2003. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenáron Romániába kell csalogatni a turistákat – fogalmazta meg a nyáron a román turisztikai miniszter, de szavainak nem volt túl sok foganatja. A Fekete-tenger partján a minőségi szolgáltatások olyan sokba kerülnek, hogy a szálloda- és vendéglőtulajdonosok – a kormányfő javaslatára – hajlanak arra: megfelezik áraikat, csak ne kelljen lehúzniuk a rolót. Az egykori nemzetközi turistaforgalom (mely főleg a szocialista tábor lakóiból állt) már a múlté, sőt a fizetőképes hazai kirándulók is egyre inkább Görögországot vagy Horvátországot választják a román üdülőközpontok helyett, ugyanis külföldön jobbat kapnak kevesebbért. A hatóságok most az emigrációban élő egykori románokban bíznak leginkább: „Gyere haza vakációra!” elnevezésű kampányukban az általuk behozott dollár- és eurómilliókban látják a jövőt. Tervek születtek a Drakula-kultusz kiaknázására is, de a segesvári helyszín kiváltotta a világörökség részét képező vár iránt aggódók tiltakozását, ezért az évi többmilliós turistaforgalomra tervezett szórakoztató park egyelőre csak a tervezőasztalon létezik. A közömbös turisták megnyerésére kampányt indítottak, roppant találó szlogennel: „Románia – egyszerűen meglepő!” A reklámszöveg valóságtartalmáról számtalan helyen meggyőződhetünk – mi például egy kies péntek délutánon Kolozsvár előtt két és fél óra alatt tettünk meg nyolc kilométert az európai rangú úton egy ötletesen megszervezett útfelbontásnak köszönhetően.
A Székelyföldön kicsit más a helyzet. A legfrissebb statisztikák szerint az elmúlt évben harminc százalékkal nőtt a Magyarországról beutazók száma, és ez meglátszik a magyarlakta vidékek vendéglőinek, panzióinak forgalmán. Nyáron a tömbmagyar vidék tele van magyar rendszámú személygépkocsival és turistabusszal – az okok sokfélék lehetnek, de az biztos, hogy az Erdély iránti erősödő anyaországi érdeklődésben komoly szerepe van a másfél éve indult polgári mozgalomnak. Tamási Áron és Orbán Balázs sírján vagy a fehéregyházi Petőfi-emlékhelyen számolatlanul találunk olyan koszorúkat, amelyek nemzetiszínű pántlikáira különféle polgári körök nevét festették. Úgy tűnik, Magyarországon lebomlóban vannak az előítéletek Románia iránt: az emberek többsége már tisztában van azzal, hogy Erdély már nem a rossz utak, a kétes tisztaságú szállodák-éttermek és a feltörésre váró autók hazája, hanem gyönyörű tájak, magyar történelmi emlékek és kedves vendéglátók otthona. Erre rímel az egyik szálláskereső honlap, a www.szekelyszallas.hu szavazása is: az interneten barangolók döntő többsége úgy voksolt, hogy nekik Erdélyről a természet szépségei és a székely emberek közvetlensége jut az eszükbe.
Az ottani turisztikai beruházásokban néhány éve megjelent a magyar tőke: a legnagyobb befektetés a Danubius Hotels szovátai tulajdonszerzése. A román nacionalisták által többször megtámadott privatizáció során teljesen megújult a nagyszálló, mely az idei évtől háromcsillagos szolgáltatásokkal várja a fürdővendégeket. Az új gyógyközpont átadása határidő előtt, még a főszezon közepén megtörtént, itt belső, átriumos medencéket (sós és édesvízzel), nőgyógyászati, reumatikus és bőrgyógyászati betegségeket orvosoló kezelőközpontot találunk, négycsillagos minőségben. A szovátaiak szerint a neheze csak most kezdődik: vissza kell csábítani az egykor nagy számban érkező finn, svéd, izraeli és más jóléti társadalmakból érkező turistákat.

A várostól alig hét kilométerre található Parajdra nem a kényelmes szállodaszobák ígérete viszi a látogatókat, hanem a szükség vagy a kíváncsiság. Évről évre egyre többen érkeznek ide – bár a rendszerváltás óta a helyiek minden szezon végén úgy gondolják, elérték kapacitásuk felső határát, a következő év mégis átírja a statisztikákat. A titok nyitja a település sóbányája, pontosabban a bánya felhagyott tárnáiban lévő kezelési központ, ahol a légúti betegségeket és az allergiától szenvedőket gyógyítják. A százhúsz méter mélyen fekvő kezelőközpont turisztikai attrakció is: nyári napokon több tucat turistabusz várakozik a bejárat előtt, míg a látogatók az ötszáz forintos belépő ellenében bejárják a föld alatti templomot, múzeumot, büféket és játszótereket rejtő hatalmas üreget. Tavaly a betegek és a látogatók száma majdnem elérte a kétszázezret, de a fejlődés nem lassult: a bűvös határt az idén már augusztusban sikerült átlépni.
A négyezer lelket számláló település két kilométer vastag, hárommilliárd tonnás sótömb fölött fekszik – a község fölötti dombon olyan vékony a termőréteg, hogy a sós sziklák több helyütt kilátszanak a gyep alól. A számítások szerint az egész világ szükségletét tudnák négy évszázadon át fedezni az itteni készletből – nem csoda, hogy már a rómaiak is bányásztak itt, a székelyek szabad sójoga miatt pedig több helyi csetepatét is vívtak itt az elmúlt századok folyamán. A kommunizmus alatt többször felmerült a bánya bezárása – Ceausescu idején még arról is beszéltek, hogy a több száz méter mélyen levő elhagyott tárnákban a világ atomhulladékát is tárolni lehetne jó pénzért. A bánya túlélte a viharokat, és ma a „sóvidék” egyik legnagyobb munkaadója – a környék fellendülése fura módon mégsem az eladott sónak, hanem a helyén keletkező üregnek köszönhető.
A vállalat autóbusza másfél kilométernyi alagúton át viszi be a gyógyulni vágyókat a hatalmas tárnákba, ahol télen-nyáron ugyanolyan hőmérséklet, erősen ionizált, csíra- és páramentes levegő várja az allergiás és asztmás betegeket. A hatvanas években kezdődő kezelések óta felhalmozott tapasztalatok szerint egy kúra tíz–tizennyolc napig tart, és az a lényege, hogy a beteg napi négy órát töltsön ebben a környezetben. Sok újonnan épült játszótér, könyvtár, sportolási lehetőségek, múzeum és ökumenikus kápolna is várja a látogatókat. Természetesen állandó orvosi ügyelet is van, a napijeggyel érkező turisták pedig idegenvezetést is igényelhetnek.

A reumás betegek a felszínen lelhetnek gyógyírt nyavalyáikra: a több mint ezer méter mélyről felhozott sós termálvizet kádfürdőkben vagy a helyi strandon élvezhetik. Utóbbiban még úszni sem kell tudni: a telített sóoldatú vízben akár el is lehet aludni, úgy sem merül le a test.
A székely falunak kétféle előítélettel is meg kellett küzdenie: a már említett anyaországi aggodalmak mellett a bukaresti románok is félve jöttek ide: a vad magyarok bántani fogják őket. Az első években még a szakácsnőknek is különösen figyelniük kellett, nehogy túlsózzák vagy odakozmálják az ételt, mert az „a románok elleni diszkrimináció” lett volna. Azóta oldódtak a görcsök, sok a visszatérő vendég, hiszen a kitűnő minőségű hegyi levegőt, a tisztaságot és a minőségi szolgáltatásokat másutt jóval drágábban sem mindig tudják biztosítani. A település jó földrajzi fekvése lehetővé teszi a csillagtúrák szervezését: innen egy nap alatt kényelmesen bejárható távolságra van a világörökséget képező segesvári vár, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély, Csíksomlyó; a Szent Anna-tó, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Korond.
Romániában Parajdon alakult az első olyan vállalkozás, amely fő tevékenységként a falusi turizmust jelölte meg. A termelési riportokon és szocialista óriásvállalatokon szocializálódott román társadalom akkor még nem látott fantáziát a szolgáltatásokban, így a kilencvenes évek elején még családi vállalkozásként működött a Reisz família cége. Rajtuk kívül kevesen bíztak abban, hogy a sóból úgy is lehet aranyat csinálni, hogy nem hozzák fel a hegy gyomrából. A település a kilencvenes évek elején még csak eldugott, szürke székely falu volt, egyre több munkanélkülivel, hiszen a környező városok ipari monstrumai sorra bocsátották el az ingázókat. A fiatalok vagy elmentek „Magyarba” dolgozni, vagy otthon múlatták az időt a gombamód szaporodó kiskocsmákban – ugyanakkor igényes étterem, meleg vizes szálloda nemigen akadt a környéken. Ma már csak Parajdon fél tucat helyen lehet jót és jól enni: a Telegdy-ház messze földön híres éttermében például a falon diploma igazolja, hogy világbajnoki díjat nyert a töltött káposztájuk. Biztosan ennek is köszönhető, hogy az idén immár kilencedik alkalommal szervezték meg a nemzetközi töltöttkáposzta-fesztivált – de erről majd később.
László Ildikó, a vállalkozás egyik vezetője szerint míg a kilencvenes évek elején nehezen sikerült meggyőzniük tizenöt háziasszonyt, hogy egy busznyi turistát tudjanak fogadni, most száztíz hivatalosan működő vendégfogadó található a faluban. Ez háromszáz szálláshelyet jelent, de szezonban kétcsillagos szálloda is működik negyvennyolc férőhellyel. Sokan nem tagjai a hálózatnak, így még legalább ötszáz ágy várja a vendégeket, akik zöme kezelésre érkezik, nem üdülési céllal. Az asztmás betegek a világ minden sarkából jönnek, de legtöbb közülük belföldi. Egyre nő azok száma, akik családostul érkeznek, de emelkedik a csoportos turistaforgalom is. A belföldi vendégek az ország legszegényebb emberei közül kerülnek ki, hiszen az asztma inkább a gyengébb anyagi feltételek között élő embereknél jelentkezik – igaz, az utóbbi években nőtt a civilizációs szennyeződés miatti allergiások száma is.
Az üzletasszony szerint az igények sokkal gyorsabban változnak, mint a feltételek. A kezdetekkor elég volt egy tiszta szoba és a közös fürdő is, most már alapfeltétel a külön fürdőszoba és a tévé, de fontos a virágos udvar, a játszósarok és a fedett terasz is. A falu jelentős része él a turizmusból: akinek nincs kiadó szobája, az is közvetve nyer a vendégekből, hiszen az építkezési láz, az üzletek forgalma sok embernek jelent megélhetést.
Parajdon egyre többen gondolkodnak azon, hogy a községbe nagy számban érkező gyógyulni vágyókból kell megélniük. Az új lakás építésekor már sokan eleve betervezik a kiadó szobákat, ezeket külön fürdőszobával és bejárattal látják el. A Veress család öt éve foglalkozik szobakiadással. A férfi idegenvezetőként dolgozik a sóbányában, és annyian kérdezték meg tőle, tud-e a környéken kiadó szobát, hogy meggyőzte tanítónő feleségét, adják ki családi házuk egyik szobáját. Lassan kiszorultak a másik szobából is, így bővíteni kellett a lakást. Az üzlet beindult – ma már sokszor az öt szoba sem elég, és az is természetes, hogy mindegyikben színes tévé várja a vendéget, hat magyar nyelvű csatornával. A fiatal pár szerint vendégeik kétharmada Romániából érkezik, és átlag két hétig laknak náluk. Sokszor érződik, egész évben arra spórolnak, hogy el tudjanak jönni Parajdra, enyhülést szerezve a beteg gyereknek vagy felnőttnek. A vendégek zöme konyhahasználatot is kér, hogy maga főzzön (a három fürdőszoba mellett két konyha van a lakásban a vendégeknek), és nemritkán a napi kétezer-ötszáz forintba kerülő szobában négyen is ellaknak. Így is megéri kiadni a lakást, hiszen például a tanügyi havi fixet három-négy nap alatt „megkeresi” az öt szoba.
Szeptember 20-án a helyi fúvószenekar indulóinak hangjára ébredt a település apraja-nagyja. A kürtök a sóvidéki „káposztás csúcstalálkozóra” hívták az embereket, de a gasztronómiai élvezetek mellett rengeteg más programra is sor került a faluünneppé változott rendezvénysorozaton. A bajnokságra tizennégy csapat nevezett be – a legtávolabbi szakácsválogatott a Felvidékről érkezett (Dunaszerdahely), s az is hamar kiderült, hogy a fazék sem szab határt az igazi kreativitásnak. A töltelékbe néhol hal, másutt csirkehús került, a rizs helyett egyesek kukoricadarát tettek, mások gombát.

Voltak nem publikus receptek is: főként azért titkolóztak, hogy a kíváncsiskodóknak kelljen ellátogatniuk a versenyzők falujába. Amíg a közel ötezer töltelék a fazekakban és üstökben rotyogott, a szervezők fedőkoncertet, fakanálpárbajt és káposzta-focibajnokságot szerveztek a közönség nagy örömére. Az egészséges életmód híveit párolgó csülkökkel, sült gömböccel, étvágygerjesztő házi kolbászokkal kitámasztott töltelékhalmok próbálták jobb belátásra bírni, a pultok mögött pedig különféle népviseletbe öltözött emberek kínálgatták a vidékükre jellemző finomságokat. A torockóiak például évszázados tálakban szolgálták fel a finomságokat, és fantasztikus ribizlibort adtak kísérőnek. A versenyt végül a Fehér megyei Albac községből érkezett szakácsok nyerték, akik hatféle tölteléket és ugyanannyi öntetet készítettek, nyomatékul pedig egyben sült malacot, halat, kolbászokat, süteményt és bort vittek a zsűri asztalára. A legváltozatosabb felhozatal díját a házigazdák kapták, a legeredetibb töltelékük a torockóiaknak volt, a leghagyományosabbnak pedig a kibédiek főztje bizonyult. A nagy versenyt állófogadás zárta a sóbányában – igaz, addigra már nem maradt egyetlen töltelék sem. „A rendezvény célja nem csupán az ízekben való tobzódás – mondta László Ildikó főszervező –, hiszen itt különböző kultúrák is találkoznak, ez meghatározó élményt nyújt versenyzőnek és látogatónak egyaránt. Ha minden jól megy, jövőre Guinness-rekordot is döntünk a töltelékek számával.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.