időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Tankáldozat Irakban

MTI
2003.10.29. 23:00

Újabb két amerikai katona halt meg Irakban gerillatámadás következtében. Az iraki ellenállók felrobbantottak egy M1 Abrams típusú amerikai harckocsit Bagdadtól északra, és rajtaütést hajtottak végre a lengyel parancsnokság alatt álló nemzetközi hadosztály katonái ellen Bagdadtól délre. A tegnapra virradó éjjel elkövetett támadásokban két amerikai katona meghalt, hét ukrán és egy amerikai megsebesült – közölte egy amerikai katonai szóvivő. Az AP hírügynökség összesítése szerint az újabb áldozatokkal 115-re emelkedett az iraki támadásokban május 1-je óta életüket vesztett amerikai katonák száma.
Az erőszakos cselekmények egy részét külföldiek számlájára írják. A szomszéd országokból beszivárgott „bizonyos számú terrorista elkövető” Irakba – erősítette meg tegnap az iraki ideiglenes kormányzótanács. Korábban Hodajjir Abbász iraki egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek, hogy a hétfőn, még 43 halálos áldozatot követelő merényletek elkövetése előtt letartóztatott szíriai kamikáze jemeni származású volt. A koalíció illetékesei és hírszerző források szerint legalább 200-400 külföldi harcos tartózkodik Irakban.
A merényletek miatt kivonja Irakból külföldi munkatársainak egy részét a Nemzetközi Vöröskereszt – jelentették be a szervezet genfi központjában. A segélyszervezet közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, hogy helyi munkatársai segítségével folytatja humanitárius tevékenységét az országban. A szervezetnek Irakban jelenleg mintegy 800 iraki és 35 külföldi dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.