időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Útilapu a köztisztviselők talpára

Czirják Imre
2003.10.08. 22:00

Létszámcsökkentésről döntött tegnapi ülésén a kormány. A leépítést differenciáltan hajtanák végre, így például a Miniszterelnöki Hivatal keretszáma emelkedni fog. A kormány gyors és humánus intézkedést ígért, ám a részletek kidolgozására még várni kell – a jelenlegi tervek szerint október 22-ig.

A minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó központi közigazgatási szerveknél, háttérszervezeteknél tízszázalékos, a központi közigazgatási szervek területi és helyi költségvetési szervezeteinél hatszázalékos létszámcsökkentésről döntött tegnapi ülésén a kormány – jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Erről a tervről László Csaba pénzügyminiszter két héttel ezelőtt már beszámolt.
Gál J. Zoltán gyors és humánus intézkedést ígért, ám a részletek megismerésére október 22-ig várni kell, ugyanis eddig kell a tárcáknak elkészíteniük saját intézkedési terveiket. (Korábban László nyolcezer emberről beszélt.) A leépítést 2003 végéig, a szervezeti változtatásokkal egybekapcsolt területeken 2004. február 29-ig, a Külügyminisztériumban pedig 2004 végéig kell végrehajtani. A szóvivő a korábbi kijelentésekkel szemben állította: nem a fűnyíróelv érvényesül majd.
A kormány magán kezdi a takarékoskodást – mondta Gál J. Zoltán –, de mint kiderült: a Miniszterelnöki Hivatal létszáma nőni fog. Ezt azzal indokolta, hogy az EU-ügyekért felelős miniszter hivatalában az operatív testületeket fel kell tölteni hozzáértő szakemberekkel. Elmondta azt is: a kormányzat jelentős létszámú gépkocsitól válik meg, szigorodik a mobiltelefon-használat, és például megtakarítások várhatók az Köztársasági Őrezrednél is.
Holokausztbizottság alakul. A kabinet foglalkozott a holokauszt jövő év április 16-án tartandó hatvanéves évfordulójának méltó megünnepléséről is – jelentette ki Gál J., amit később megemlékezésre módosított. Döntöttek a holokauszt emlékbizottság felállításáról, amelynek tagja lenne például Tom Lantos és Kofi Annan felesége.
Alapítvány a hajléktalanokért. Kiderült az is, hogy a kormány a fővárossal közösen létrehozna egy hajléktalanokat segítő közalapítványt 26 millió forint induló vagyonnal. Meghallgattak egy tájékoztatót a téli krízishelyzetre történő felkészülésről. Eszerint kilencezer ember éjszakai elhelyezése biztosítható országosan.
***
Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője:
Most takarékosságot emlegetnek, miközben az idei, egyes területeken aránytalan és pazarló költségvetést a szocialisták és a szabad demokraták fogadták el. Szemet szúr, hogy miközben a kancellária költségvetése a kétszeresére nő, a miniszterek fizetése pedig a duplájára emelkedik, több ezer ember lesz munkanélküli, és több ezer család marad esetleg jövedelem nélkül. Kíváncsi vagyok arra, hogy azokat bocsátják-e el, akiket nemrég vettek fel a szocialisták a tárcákhoz, vagy pedig azokat, akik több évtizede dolgoznak a közszolgálatban.
*
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője:
Átgondolatlanság és kapkodás jellemzi a kormány munkáját. Az úgynevezett jóléti rendszerváltás árát most fizettetik meg a társadalommal, pedig amikor az uniós felkészülés, az intézményrendszer kiépítése számos kívánnivalót hagy maga után, akkor inkább az átszervezés, mint a létszámleépítés lenne indokolt. A létszámleépítés egy esetben lenne elfogadható, ha az abból származó összeget a mezőgazdaságból élők, illetve a kis- és középvállalkozók támogatására fordítják. A takarékosság persze üdvözlendő lenne, ha nem emlékeznénk a mobiltelefonokra és autókra költött milliárdokra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.