Az FHB-re vár a piac

Kis csökkenéssel, 9716 ponton zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX, a befektetők a hétvége előtt visszafogottan kereskedtek a magyar piacon. Elemzők elmondták, hogy sokan az FHB Rt. hétfőn kezdődő nyilvános részvénykibocsátására vártak, ezért nem töltötték fel portfólióikat részvényekkel.

2003. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap elején a BUX 22 pontos csökkenéssel nyitott, majd egy rövidebb ideig tartó emelkedés után újból visszaesett előző szintje alá, a kereskedés végén a napi mélypontján zárt. Az elemzők hangoztatták, hogy a magyar tőzsdére nem hatottak sem az európai drágulások, sem az amerikai növekedés, de egyúttal rámutattak, hogy a BÉT vezető részvényei közül is csupán az OTP tudott drágulni.
Az európai parketteken hossz-hullám söpört végig, a vállalati jelentések akkora erővel hatottak az árfolyammutatókra, hogy azok egy százalékot meghaladó mértékben növekedtek. A német börzén a DAX 30 index kora délután 1,4 százalékot javult, ezt a Bayer AG, a BMW, valamint az Infineon indukálta. Londonban mérsékeltebben gondolkodtak a spekulánsok, így a Temze partján az FTSE 100 „csupán” 1,2 százalékot nőtt. A Cityben főként a technológiai papírok iránt volt nagy kereslet, a nap nyertese a Cable&Wireless, a Phamragene, a Marconi, a HSBC, a British Telecom és a Vodafone volt.
A tengerentúlon a nagykereskedelmi forgalmi adatok, a raktárkészletek növekedése és az októberben mért munkanélküliség csökkenése segítette a tőzsdéket. Az Egyesült Államokban a munkanélküliség októberben 6 százalékos szintre mérséklődött, szemben az előző havi 6,1 százalékos aránnyal. A szakértők várakozásaikban azzal számoltak, hogy októberben a szeptemberivel azonos szinten marad az állástalanok aránya.
Pesten a részvények többségének ára visszaesőben volt, a 10 forintot dráguló OTP mellett erősödött a Graphisoft, a Zalakerámia és a Nabi ára. Forintban mérve viszont nagyobb zuhanással zárta a napot a BorsodChem, a Mol, a Richter, valamint a Pannonflax.
A devizapiacon a forint enyhén erősödött – közölte tegnap az MTI-Eco. A hazai fizetőeszköz a BÉT zárásakor 8,91 százalékon állt a sáv erős oldalán, 15 bázisponttal erősebb pozícióban az előző napi hivatalos záráshoz képest. Az eurót 257,15/35 forinton jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 257,50/85 forintos értékkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.