Erősödött a forint

Erőteljes drágulási hullám söpört végig a Budapesti Értéktőzsde parkettjén tegnap, a BUX délelőtt 200 pontot emelkedett, majd enyhén gyengült, de a zárás előtt újabb növekedés keletkezett az indexben, ami végül 194 pontos drágulást okozott. A forgalom 11 milliárd forintra nőtt, ebből 4,5 milliárdot a Richter-részvényekre kötöttek.

2003. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi értékpapírpiacokon nem uralkodott akkora optimizmus, mint a magyar piacon, az amerikai makrogazdasági adatok hatására és a többnapos drágulást követve tegnap lefelé mozogtak a tőzsdekurzusok. Az elemzők rámutattak, hogy a nemzetközi tőzsdéken profitkivétel jelentkezett, míg a BÉT-en egyes papírokat azért vásárolták igen intenzíven, mert harmadik negyedéves eredményeik igen kedvezők lettek.
A nap egyik nyertese a Richter lett 1605 forintos drágulásával, ezt követte a Démász és az OTP. Az OTP árát nagyrészt az elmúlt napok devizapiaci ármozgása lendítette fel. A vezető részvények közül meglepetésre a Mol ára nem drágult. A piac szereplői szerint az olajipari cég részvényei az elmúlt napokban olyan növekedést mutattak fel, amit követve érthető a korrekció. A Mol vezérigazgatója, Mosonyi György a kedden megjelent lengyel lapértesülésekre és a Reuters információira reagálva azt közölte, hogy a PKN Orlen-ügyben már két éve folynak tárgyalások, konkrétumokról azonban még korai lenne beszélni.
A BUX komoly emelkedésével párhuzamosan a forint devizapiaci árfolyama is kedvezően alakult, tegnap a piac zárását követve a forint 8,49 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 48 bázisponttal erősebben a kedd délutáni helyzeténél. Az eurót 258,30/50 forinton jegyezték, míg előző nap délután 259,60/90 forint volt az árfolyama. Ez azt jelentette, hogy a négynapos pánik elülni látszik, a kedélyek megnyugodtak. Annak érdekében viszont, hogy a Magyar Nemzeti Bank a pénzpiaci likviditást stabilan tartsa, tegnaptól a Budapesti Értéktőzsdén kereskedési joggal rendelkezik. A vezérigazgatói döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy az MNB a jövőben a tőzsdén is kereskedhet állampapírokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.