Greenspan óvatos

Rugalmasabb árfolyam-politikát vár John Snow amerikai pénzügyminiszter az ázsiai országoktól, egyúttal közölte, hogy a világgazdaság állapota véleménye szerint javulóban van, ez alól kivétel Európa, ahol a recesszió tovább folyik. A Fed elnöke viszont a jó makrogazdasági adatok láttán inkább óvatosságra intette a befektetőket.

2003. 11. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Snow amerikai pénzügyminiszter múlt heti, a szenátus banki bizottsága előtt tartott meghallgatásán – amelynek első számú témája az amerikai árfolyam-politika volt – úgy vélekedett, hogy bár Kína és az USA más kulcsfontosságú kereskedelmi partnerei nem manipulálják valutáik árfolyamát, de Kínának és más ázsiai országoknak mégis rugalmasabb árfolyam-politikára kellene áttérnie. Snow szerint a piaci mozgásoknak kellene meghatározniuk a jüan árfolyamát, ugyanakkor megismételte, hogy az erős dollár „amerikai nemzeti érdek”. Snow szerint a globális gazdasági növekedés kilátásai – Európa kivételével – javulnak Japánban, Nagy-Britanniában és Kanadában erősebb növekedés jelei mutatkoznak. A pénzügyminiszter előbb úgy nyilatkozott, hogy a korábban nyilvánosságra hozott, kimagasló harmadik negyedéves GDP-növekedési adat Bush elnök gazdaságpolitikájának jótékony hatását jelzi – írta az MTI–Eco.
John Snow kongresszusi meghallgatásával szinte párhuzamosan Alan Greenspan, a Federal Reserve (Fed) elnöke egy floridai találkozón óvatosságra intette a befektetőket. Greenspan szerint az igen kedvező makrogazdasági adatok csalókák lehetnek, örömmel vette tudomásul, hogy az USA-ban javul a foglalkoztatottság, és a rövid távú kilátások jók, de szerinte az ország költségvetési deficitje a távolabbi jövőre nézve a gazdasági növekedést elbizonytalanító tényező. A lakosság fokozatos elöregedésével ez problematikus tényező maradhat, és az országban folyó vita sem a megoldás irányába mutat – derült ki szavaiból. „A vita arról folyik, hogy mennyivel csökkenjenek az adók, vagy hogy mennyivel növekedjenek a kiadások. A problémát a kiadások mérséklésével kell megoldani” – jegyezte meg. Greenspan azt hangsúlyozta, hogy az esélyek már javulnak a munkahelyteremtéshez az országban, s a mostani már egy állásokat létrehozó fellendülés lesz. Ezt elsősorban a már éves szinten 7,2 százalékos ütemben duzzadó gazdasággal indokolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.