Hírközlési törvény: elvetett javaslatok

2003. 11. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beterjesztette az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a parlament elé az elektronikus hírközlési törvény javaslatait. Az Országgyűlés informatikai és hírközlési bizottságának legutóbbi ülésén a törvényjavaslathoz 216 módosító indítvány érkezett, ám mindössze 15-öt szavaztak meg a képviselők – ami jól mutatja, hogy döntően a tárca elképzelései valósulnak meg. A távközlésben érdekelt cégek, illetve érdekképviseleti szervezetek álláspontja szerint a leendő törvény megfelelően szabályozza majd az elektronikus hírközlési piacot, ugyanakkor a szolgáltatók is módosításokat javasoltak, amelyek nagy részét szintén elvetették. A 2001 óta hatályban levő hírközlési törvény megváltoztatását piaci folyamatok és az uniós jogharmonizáció tette indokolttá: évente húsz százalékkal nőtt a mobilforgalom, ezzel szemben 27 százalékkal csökkent a vezetékes telefonvonalak használata.
A Matáv Rt. vezetői kifogásolják, hogy a leendő törvény szerint olyan többletszolgáltatásoknak kellene eleget tennie a cégnek, amelyek nem szerepelnek az uniós szabályozásban. Egyelőre indokolatlan lenne – a Matáv szerint – az átalánydíjas internetszolgáltatási kötelezettség előírása, és a kötelező hívásrészletezés is sokba kerülne. Az alternatív távközlési szolgáltatók javaslatai szintén nem értek célba, így például az árprés kérésköre sem került a javaslatok közé, és véleményük szerint a Távközlési Tanács lehetőségei is korlátozottak. Az internetszolgáltatók részéről felmerült annak igénye, hogy törvényi szinten akadályozza meg a kormány a széles sávú szolgáltatásban az új monopólium kialakulását, a kábeltelevíziós cégek képviselői pedig szeretnék elérni, hogy töröljék el a médiatörvényben levő, földrajzi alapon megfogalmazott egyhatodos szabályt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.