Csőd szélén a Parmalat

Csendes, iránytalan, alacsony forgalmú kereskedés zajlott tegnap a magyar tőkepiacon, a BUX nyitáskor drágult, majd 9230 pontig zuhant. A fordulat meglepte a befektetőket, hiszen sokan a nemzetközi értékpapírpiacok trendjére alapoztak, és azt várták a BÉT-től, hogy emelkedést produkáljon.

2003. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jóslatokkal ellentétben a BUX lefelé mozgott, trendforduló csupán kora délután volt a pesti börzén, ekkor a vezető részvények iránti hirtelen érdeklődés okozott emelkedést. Az index végül a 41,27 pontos növekedéssel zárta a napot. A hektikus kereskedés során drágult az OTP és a Matáv, míg a Mol és a Richter gyengült. A forgalom nem érte el a 4,3 milliárd forintos szintet, ebből az OTP-re és a Molra 1,5-1,5 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. A brókerek azt nyilatkozták, hogy a korábbi napokban megjósolt enyhe csökkenés valóban bekövetkezett, de a befektetők érdeklődése a blue chipek iránt jelentős mértékben nem csökkent, ez a két irány okozhatta a BUX napközbeni mélyrepülését, majd a pozitív zárást.
A nemzetközi értékpapírpiacokon a dollár további gyengülése, az euró drágulása nem izgatta a befektetőket, Londonban záráskor 0,44 százalékkal állt előző szintje felett az FTSE-mutató. Az európai piacokon, de főként Milánóban tovább folyt a találgatás, hogy vajon mi lesz a Parmalattal és azokkal a hitelezőkkel és befektetőkkel, valamint gazdálkodókkal, akiknek tartozik a multinacionális olasz tejipari cég. A Parmalat csődközeli helyzete nem tegnap alakult ki, a Cirio konzervipari cég megvásárlása, valamint a társaság vezetésének helytelen gazdálkodása vezetett odáig, hogy lassan menthetetlenné vált a vállalat. A Nestlé azt a találgatást, hogy esetleg vevő lenne az olasz társaságra, cáfolta. A svájci társaság tegnap közleményben tudatta, hogy esze ágában sincs befektetni a Parmalatba.
A milánói és a pármai ügyészség együtt folytat vizsgálatot a Parmalat-ügyben: az olasz cég mérlegadatait nyilvánvalóan meghamisították – 9-10 milliárd eurós „tiszta” negatívumról adott hírt a sajtó és bankforrások –, amiért azonban csak négy év a maximálisan kiszabható börtönbüntetés. A milánói ügyészségi vizsgálatok a hétfőn megkezdődött kihallgatások után egyértelműen megállapították, hogy a Parmalatnál mérleghamisítás történt. A Parmalat csődje a banktartozások révén is valóságos lavinát indíthat el Olaszországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.