A hobbiból született pincészet

Lassan, lépésről lépésre haladva építkezett a mára szépen kivirágzott Borbély családi pincészet. A hobbiként indult vállalkozás ma a család megélhetését szolgálja.

–
2004. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki a Badacsonynál él, akkor annak az életére a hegy rányomja bélyegét. E környezet azonban nem nyomja el az embert, inkább inspirálja, és legalább részben meghatározza cselekedeteit. Így van ezzel Borbély Gyula és felesége, Gabriella asszony is, akikre naponta letekint a bazaltóriás.
Ezért szinte természetes, hogy Borbély Gyula húsz évig a Badacsonyi Állami Gazdaságban kereste kenyerét borászként, majd a palackozó vezetőjeként, Gabriella asszony pedig az állami gazdaság borászati laboratóriumában dolgozott. Évekkel ezelőtt, 1981-ben még arra is maradt idejük, hogy csak úgy, „hobbiból” újratelepítsék a régi, családi szőlőterületeket. Ezt a hobbit annyira komolyan vették, hogy mire az első ültetvények termőre fordultak, elkészült a család 300 hektós ászokpincéje is Badacsonytomaj külterületén. Mivel szenvedélyükbe belefeledkeztek, úgy döntöttek, hogy üresen álló hordóikat is megtöltik, ezért az évek során fokozatosan növelték szőlőterületeiket.
Aztán – ahogy ők mondják –, a pince felmelegedését megakadályozandó, építettek fölé egy 8–10 fős, kényelmes vendégházat is. A hobbi már annyira komollyá vált, s annyi törődést igényelt, hogy Gabriella asszony a kémcsövek világát otthagyva a vendégfogadással kezdett foglalkozni. A megtermelt nyereség zömét pedig minden évben ültetvényvásárlásra vagy -telepítésre, illetve borászatuk korszerűsítésére fordították. A munkahelyi kötelességeket azonban egyre nehezebb volt összeegyeztetni a családi birtok munkálataival, ezért – a bonyodalmakat kerülendő – 1996-ban úgy döntöttek, hogy kibővítve az eddigi szőlőterületek nagyságát, saját lábukra állnak. Ekkor alakult meg a Borbély családi pincészet, ahol igazságosan megoszlik a munka férj és feleség között: előbbi a szőlőművelést, borkezelést, palackozást irányítja, utóbbi pedig minden más feladatot ellát a vendéglátástól a marketingen át az ügyintézésig.
A Borbély pincészet ma 14 hektáron gazdálkodik, de ahogy mondják: e terület növelése a fajtaválaszték szélesítése és a család biztosabb megélhetése miatt is fontos számukra. Fajtaválasztékukban megtalálható a badacsonyi rajnai rizling, az olaszrizling, a chardonnay, a tramini, a szürkebarát, a muscat ottonel és a még mindig ritkaságnak számító badacsonyi kéknyelű. Ezekből a magas mustfokkal szüretelt, egészséges szőlőkből a minőséget szem előtt tartva, a korszerű technológia és a szakértelem felhasználásával törekednek az egyre jobb minőségű borok készítésére. A hagyományokhoz azonban ragaszkodnak, ezért boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Jelenleg termelésük mintegy negyven százalékát értékesítik palackban, a többit kannás kiszerelésben, de szeretnék növelni. a palackos értékesítés arányát Borbélyék bíznak a jövőben. Nem- csak azért, mert fiuk is borásznak tanult, hanem mert jelentős közéleti szerepvállalásuk mellett jövőjüket a minőségi borturizmus fejlődésében, kiszélesítésében látják, és ezért sokat is tesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.