Ha valaki a Badacsonynál él, akkor annak az életére a hegy rányomja bélyegét. E környezet azonban nem nyomja el az embert, inkább inspirálja, és legalább részben meghatározza cselekedeteit. Így van ezzel Borbély Gyula és felesége, Gabriella asszony is, akikre naponta letekint a bazaltóriás.
Ezért szinte természetes, hogy Borbély Gyula húsz évig a Badacsonyi Állami Gazdaságban kereste kenyerét borászként, majd a palackozó vezetőjeként, Gabriella asszony pedig az állami gazdaság borászati laboratóriumában dolgozott. Évekkel ezelőtt, 1981-ben még arra is maradt idejük, hogy csak úgy, „hobbiból” újratelepítsék a régi, családi szőlőterületeket. Ezt a hobbit annyira komolyan vették, hogy mire az első ültetvények termőre fordultak, elkészült a család 300 hektós ászokpincéje is Badacsonytomaj külterületén. Mivel szenvedélyükbe belefeledkeztek, úgy döntöttek, hogy üresen álló hordóikat is megtöltik, ezért az évek során fokozatosan növelték szőlőterületeiket.
Aztán – ahogy ők mondják –, a pince felmelegedését megakadályozandó, építettek fölé egy 8–10 fős, kényelmes vendégházat is. A hobbi már annyira komollyá vált, s annyi törődést igényelt, hogy Gabriella asszony a kémcsövek világát otthagyva a vendégfogadással kezdett foglalkozni. A megtermelt nyereség zömét pedig minden évben ültetvényvásárlásra vagy -telepítésre, illetve borászatuk korszerűsítésére fordították. A munkahelyi kötelességeket azonban egyre nehezebb volt összeegyeztetni a családi birtok munkálataival, ezért – a bonyodalmakat kerülendő – 1996-ban úgy döntöttek, hogy kibővítve az eddigi szőlőterületek nagyságát, saját lábukra állnak. Ekkor alakult meg a Borbély családi pincészet, ahol igazságosan megoszlik a munka férj és feleség között: előbbi a szőlőművelést, borkezelést, palackozást irányítja, utóbbi pedig minden más feladatot ellát a vendéglátástól a marketingen át az ügyintézésig.
A Borbély pincészet ma 14 hektáron gazdálkodik, de ahogy mondják: e terület növelése a fajtaválaszték szélesítése és a család biztosabb megélhetése miatt is fontos számukra. Fajtaválasztékukban megtalálható a badacsonyi rajnai rizling, az olaszrizling, a chardonnay, a tramini, a szürkebarát, a muscat ottonel és a még mindig ritkaságnak számító badacsonyi kéknyelű. Ezekből a magas mustfokkal szüretelt, egészséges szőlőkből a minőséget szem előtt tartva, a korszerű technológia és a szakértelem felhasználásával törekednek az egyre jobb minőségű borok készítésére. A hagyományokhoz azonban ragaszkodnak, ezért boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Jelenleg termelésük mintegy negyven százalékát értékesítik palackban, a többit kannás kiszerelésben, de szeretnék növelni. a palackos értékesítés arányát Borbélyék bíznak a jövőben. Nem- csak azért, mert fiuk is borásznak tanult, hanem mert jelentős közéleti szerepvállalásuk mellett jövőjüket a minőségi borturizmus fejlődésében, kiszélesítésében látják, és ezért sokat is tesznek.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség