Hiába működött eddig nyereségesen, mégis bezárták január elsejétől a Répce Hús Kft. répcelaki üzemét. A kilenc dolgozót foglalkoztató húsfeldolgozó üzem ugyanis nem tudta teljesíteni az uniós előírásokat, ezért az állategészségügyi hatóság megvonta a működési engedélyt.
A dolog azonban némiképp bonyolultabb. Amint Horváth Miklós ügyvezető a távirati irodának elmondta: ahhoz, hogy a termelés az uniós előírásoknak megfeleljen, harmincmillió forintot kellett volna beruházni, ami hosszú távra veszteségessé tette volna a céget. A társaság tavaly 3,5 millió forintot költött korszerűsítésre, nagyobb beruházáshoz azonban pályázatokon sem sikerült támogatást elnyerniük. – Éveken keresztül eredményesen működtünk. Ha veszteséget mutatott is néha a mérleg, az csak a fejlesztések miatt történt – mondta az ügyvezető. Tájékoztatása szerint a cég éves árbevétele elérte a száz- millió forintot.
Az egykori Répcelaki Állami Gazdaság húsfeldolgozó üzemét nyílt pályázaton, 1990-ben privatizálták. A tulajdonosok a cég piaci értékét ma hatvanmillió forintra becsülik.
Tavaly decemberben már ismert volt, hogy azokat a húsfeldolgozó üzemeket, amelyek nem tesznek eleget az uniós elvárásoknak, előbb fel kell függeszteni, majd 2004. január 31-én bezárni. Az uniós feltételeket a feldolgozóüzemeknek, vágóhidaknak, baromfi- és tejfeldolgozó vállalkozásoknak 2003. december 31-ig kellett teljesíteniük. Az előzetes adatok szerint 95 úgynevezett vöröshúsüzemet – azaz sertésvágóhidat –, öt baromfi-feldolgozót és hét tejfeldolgozót fenyeget a bezárás.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség