Áfaemelés követi a tavalyi aszályt, ami nem sok jót hoz a baromfitartóknak. A takarmányárak emelkedése ugyanis csak ezután válik érezhetővé a piacon – nyilatkozta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BT) titkára. A baromfitartóknak számolniuk kell azzal is, hogy a takarmányárakban is teljes mértékben érvényesülnek a magas gabonaárak. Ehhez jött még tavaly a forint gyengülése, ami az importtermékek – szója és más takarmánykiegészítők – áremelkedését hozta. Mindez oda vezethet, hogy az önköltség akár húsz százalékkal is emelkedhet – ismertette Földi Péter. Persze, hogy ebből mennyit lehet majd a piacon érvényesíteni, az kérdéses. Csak az biztos, hogy legalább 15 százalékos fogyasztóiár-emelkedés lenne indokolt. Ez azt jelenti, hogy a decemberben átlagosan 480 forintba kerülő csirkecomb körülbelül 550 forint lesz. De ezzel még nincs vége a drágulásnak, mert nálunk még mindig alacsonyabbak a kiskereskedelmi árak, mint az EU-ban, ezért további 5-10 százalékos áremelkedésre kell számítani a csatlakozás utáni hónapokban – bár ennek gátat szabhat az alacsony fizetőképes kereslet.
December közepétől ismét újabb szabályozást alkalmaznak a sertéspiacon, amelynek célja, hogy a december közepén még átlagosan 218 forintos kilónkénti felvásárlási árak az uniós csatlakozás idejére megközelítsék vagy elérjék az uniós átlagnak számító 280 forintos kilónkénti szintet. Ez jelentős állománycsökkenéssel is jár, mert a támogatásban csak az részesülhet, aki tagja a Vágóállat és Hús Terméktanácsnak. A várhatóan mintegy tízszázalékos állománycsökkenéssel a terméktanács is tisztában van, de álláspontja szerint csak így lehet megszabadulni a felhalmozódott húsfeleslegtől.
A piacszabályozó folyamatok hatására az árak emelkedéssel reagálnak – nyilatkozta munkatársunknak Zádori László, a VHT titkára. Mi azzal számolunk, hogy a jelenleg kilónként 700 forintos karaj ára lassanként eléri majd az 1100 forintot. Ha a sertéshús ára emelkedik, akkor a többi húsféleség is drágul – mondta Zádori, aki szükségesnek tartotta kiemelni azt is, hogy felmérések tanúsága szerint a magyar fogyasztó ugyanannyi karajt vásárol 700, mint 1100 forintért, mert utóbbi szintig még nem igazán érzékeny e húsféle árára.
A cukor ára január 1-je után a kiskereskedelemben 5-6 forinttal növekedhet minimálisan, emelve a jelenlegi 170 forintos átlagárat. Az uniós csatlakozás után azonban jelentősebb mértékben emelkedhet a termék ára, mivel az ottani intervenciós ár magasabb a hazainál. Szakemberek úgy vélik, hogy az árak felzárkózása több lépésben következik be.
A piaci verseny határozza meg a tej fogyasztói árát is, de túl nagy változás nem várható. A feldolgozók részéről indokolt áremelési szándék tapasztalható, de a jelenlegi túlkínálat miatt ezt a törekvést nem lehet minden esetben megvalósítani. Az áremelés mértéke – amennyiben bekövetkezik – cégenként és termékenként eltérő lehet – mondta Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója, aki szerint a tejtermékek árát csupán a termelési költségek emelkedése miatt 10-15 százalékkal kellene megemelni.
Az átárazás – mivel a termékek ára más volt december 31-én, és más már ma, január másodikán – szintén komoly összegbe kerül, cégenként több millió forintra is rúghat.
***
Az élelmiszerek árváltozásai
*Átlagár Becsült ár
1 l dobozos tej (tartós) 199 225
1 l zacskós, friss tej 169 191
1 doboz joghurt, 175 g 59 67
Margarin, 250 g 115 130
1 kg sertésvirsli 719 812
1 kg sertéskaraj 700 791
1 kg baromficomb 480 542
1 kg kristálycukor 189 214
Májkrémkonzerv, 80 g 115 130
Gyorsrizs, 250 g 125 142
1 kg trappistasajt 1199 1355
* megkérdezett szupermarketek átlagárai
Forrás: saját gyűjtés

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség