Hétvégi menedékhely

Magyarország történelmi központjában a Közép-Dunántúl földrajzi adottságai rendkívül kedvezők, a közlekedési lehetőségek mind vasúton, mind közúton kiválóak, hiszen a régiót – az ország vérkeringését jelentő – két autópálya és két vasúti fővonal is átszeli.

–
2004. 01. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E közlekedési elérhetőség teszi lehetővé, hogy a Közép-Dunántúl a két idegenforgalmi „csúcsrégió” – a Balaton és Budapest – között, fél óra alatt megközelíthető, a zsúfoltság és a nagyvárosi forgatagból kikerülni vágyók hétvégi menedékhelye legyen.
A Dunától a Balaton-felvidékig terjedő régió olyan, mint Magyarország kicsiben. Ami az országra jellemző, az itt mind megtalálható. A régió „fővárosa” a régi koronázó- hely, Székesfehérvár, amely egyben a királyok városa, a magyar államiság bölcsője, de itt található a királynék városa, Veszprém is.
A Közép-Dunántúl szinte minden pontján több száz esztendős műemlékek és régészeti lelőhelyek sokasága bizonyítja kézzelfoghatóan, hogy ez a terület már ősidők óta lakott volt, s az elmúlt korok letűnt emlékeit, hagyományait felelevenítő legendák és mondák át- és átszövik e térség hangulatát. A régió festői környezetben fekvő csendes falvai üdülésre, a vadban gazdag erdőségek vadászatra, a halban gazdag tavak horgászatra csábítanak. A vízi sportolás örömeit kínálja a Velencei-tó és környéke, míg a kisebb-nagyobb városok történelmi nevezetességeikkel, hangulatos utcáikkal, a vendéglátás gazdag kínálatával tűnnek ki.
A királyok és királynék által is kedvelt régióba érkező turista a hagyományos magyar konyha ízei mellett a nemzetközi konyha fűszereinek zamatával is találkozhat. Különleges gasztronómiai élménynyel lesznek gazdagabbak azok az ínyencek, akik megkóstolják a régió nevezetes specialitásait, a rácpontyot, a betyárlevest, a malacsültet, vagy a bakonyiasan készített vaddisznószeletet. A kulináris élvezeteket fokozza egy kellemes ebédhez vagy vacsorához elfogyasztott, a helyi borvidék – Ászár-Neszmély, Mór, Somló vagy Etyek – különleges zamatú szőlőiből készült nemes bor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.