Komoly, elsősorban környezetvédelmi és élelmiszer-higiéniai előírásoknak kell eleget tenniük azoknak a hazai vágóhidaknak, amelyek továbbra is az Európai Unióba való húsexport gondolatával kacérkodnak. Annyi korábban is bizonyossá vált, hogy a körülbelül háromszáz hazai húsüzem közül több mint kilencvenet élelmiszer-higiéniai okok miatt be kell zárni, és a csatlakozással bekövetkező verseny további szelektálódást eredményez majd, így a hazai húsüzemek száma akár száz alá is csökkenhet.
Tavaly év végén tizenöt nagyüzem felelt meg minden tekintetben az unió elvárásainak, és mellettük még 50-60 vállalta, hogy teljesíti az előírásokat, 44 feldolgozó pedig átmeneti mentességet kapott az uniós követelmények betartása alól.
Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára munkatársunknak elmondta, hogy azon üzemeknek, amelyek továbbra is működni akarnak, vagy tejesíteniük kell az uniós előírásokat, vagy vállalják, hogy vágásszámukat évi ötezer darabban maximálják, és csak közvetlen belföldi értékesítést folytatnak. A feltételek közül megemlítette, hogy a rozsdamentes eszközök alkalmazása alapkövetelmény, de ugyanilyen kitétel az is, hogy egy üzemen belül a szállítási útvonalak nem keresztezhetik egymást.
A feltételek teljesítéséhez a SAPARD-programból lehetett volna pénzt szerezni, de mivel a program utófinanszírozásos, jelentős önerő is szükségeltetett volna, ami általában hiányzott.
A Vágóállat és Hús Terméktanács korábban javasolta az agrártárcának, hogy kártalanítsák azokat a vágóhidakat, amelyek arra kényszerülnek, hogy bezárjanak, és forrást is megjelölt a lépéshez, de úgy tudjuk, az ügyben eddig még nem született döntés.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség