időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Ámokfutás Közép-Európán át

2004.02.18. 15:51

Még mindig nem akadtak a nyomára annak a belga állampolgárságú férfinak, aki, miután hétfőn áttört a cseh–szlovák határon, tegnap a rajkai határon is átszáguldott, és a rendőrségi intézkedések ellenére – egyes feltételezések szerint – Budapestig is eljuthatott. A 42 éves Debuyser Lutzet néhány órán át nagy erőkkel kereste a rendőrség, de kora délután – azzal, hogy Magyarországon nem követett el bűncselekményt – felszámolták a megállítására felállított ellenőrző pontokat.

Lapzártánkig nem találták meg azt a szerb nemzetiségű, belga állampolgárságú férfit, aki tegnap reggel nyolc órakor fékezés nélkül tört át a szlovák–magyar határon. A belga rendszámú, sötétített üvegű, fekete színű BMW reggel nyolc órakor száguldott át a határon Rajkánál – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Orodán Sándor, a határőrség szóvivője. Elmondta: az útlevélkezelőnek csak annyi ideje volt, hogy félreugorjon az útjából. A határőrség tájékoztatást kért a cseh hatóságoktól, akiktől megtudták: a 42 éves, sötét bőrű, magas és igen erős testalkatú Debuyser Lutze erőszakkal jutott át cseh–szlovák határon, átszáguldott Szovákián majd Magyarországon is. A magyar határőrök azonnal értesítették a rendőrséget és rejtett figyelő- és ellenőrző pontokat állítottak fel a főbb határátkelőhelyekhez vezető utakon. A déli zöld országhatáron a szokásosnál gyakrabban járőröztek és azt tervezték, hogy éjszakára minden hőkamerás járművet bevetnek. Orodán hozzáfűzte: az még nem derült ki, hogy cseh és a szlovák hatóságok miért nem értesítették őket a Magyarország felé száguldó ámokfutóról.
Hét perccel a határőrség jelzése után a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a megyéből kivezető utakat, de az autós mozgását nem észlelték – mondta lapunknak Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány. Ezek után még egyszer látták a belga BMW-st, amikor Tatán egy Shell-benzinkútnál hatezer forintért tankolt, s fizetés nélkül távozott. Az üzemanyagtöltő állomás biztonsági kameráinak felvételeit még elemzi a rendőrség, így nem biztos, hogy a keresett férfi volt az elkövető – közölte lapunkkal Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese. Megjegyezte: a rendőrség az egész országban ellenőrzési pontokat állított fel, de a BMW-t nem tudták behatárolni. Délelőtt a Készenléti Rendőrség helikoptere is pásztázta az utakat, de délután két óra körül leállították a keresést és felszámolták az útzárakat. A rendőrség indoklása szerint a férfi semmilyen bűncselekményt nem követett el sem külföldön, sem Magyarországon, ezért nem keresik tovább.
A vélhetően drog hatása alatt álló Debuyser Lutze ámokfutása hétfő este, a cseh–szlovák határon kezdődött – áll a cseh Belügyminisztérium honlapján. Klára Krejèí, a csehországi idegenrendészeti és határvédelmi hivatal szóvivője elmondta: a felvezető sávban két rendőr azt akarta ellenőrizni, hogy a BMW vezetője érvényes autópálya-matricával rendelkezik-e. A férfi ekkor megpróbálta elsodorni őket, majd amikor látta, hogy egyikük elesett, megállította autóját, majd kiszállt és úgy ütlegelte. A két rendőr meg akarta bilincselni a férfit, aki kiszabadította magát, de autójánál utolérték. Lutze, egyik kezén a lógó bilinccsel újra leütötte és megrugdosta őket. Ezután beugrott a fekete BMW-be, áttörte a határt jelző sorompót. Az éjszakát Szlovákiában ismeretlen helyen töltötte, majd reggel áttörte a rajkai határt is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.