Bár az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az idén is széles skálán mozog a kínálat, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a húsvéti sonka vásárlását, mert nem biztos, hogy ugyanazzal az árupalettával találkozik a vásárló egy nappal húsvét előtt, mint ma – vázolta Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára.
A piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy nincs két egyforma húsvéti sonka sem, az egyes termékek között óriási lehet nemcsak az ár, hanem a minőségbeli különbség is. A szakemberek szerint a gyorspác ugyan csodákra képes, azaz segítségével napok alatt lehet sonkát készíteni, az ilyen áru minősége azonban nem éri el a hagyományos füstölt termékek minőségét, de persze árát sem.
Az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi lánc, a Tesco is felkészült a várható rohamra, az idén hatszáz tonna sonkafélét terveznek értékesíteni az ünnep előtt, szemben a tavalyi négyszáz tonnás forgalommal. A vezető és egyben szezonális termék a főtt, füstölt, kötözött sonka – tájékoztatta lapunkat Dansk Emese, a Tesco kommunikációs igazgatója –, de emellett még tizenkét egyéb sonkafélét is kínálnak.
A „sonkaláz” azonban nem lesz hatással a sertéspiacra, ahol várhatóan húsvét után következik be változás. Zádori Lászlótól, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkárától megtudtuk, jelenleg magas a vágásszám, s csökken a sertéslétszám, amelynek következtében a felvásárlási árak emelkedni fognak. Az unióban március közepével megszűnt az exporttámogatás, és a hasított sertések ára a hazai árszint fölé emelkedett mintegy ötven forinttal, amelynek hatása a magyar piacon is érezhető lesz majd.

Botrány Debrecenben: szivárványos zászlót tűztek ki a városházára