Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bukaresti interpelláció Bayer miatt

A magyar Országgyűlés után tegnap a román parlamentben is téma volt Bayer Zsolt romániai kitiltásának ügye. Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor RMDSZ-es képviselő két államminisztert kérdezett a döntés indokairól, annak törvényességéről és a kitiltás időtartamáról.

2004. 03. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk munkatársa, Bayer Zsolt Romániából való kitiltása ügyében interpellált tegnap a román parlamentben Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor RMDSZ-es honatya. A képviselők felkérték a belügyminiszteri tárca irányítását ellátó Ioan Rus és Ioan Talpes államminisztereket, hogy hozzák nyilvánosságra az újságíró ellen hozott döntés indokát, valamint az erre vonatkozó határozatot és érvényességének időtartamát. Az interpellálók vizsgálatot követelnek annak megállapítása céljából, hogy a törvények betartásával zajlott-e a Magyar Nemzet munkatársának kitiltásáról szóló döntés meghozatala és végrehajtása. A képviselők arra is választ várnak, hogy a román hatóságok intézkedése csökkentette-e az ország európai uniós csatlakozási esélyeit. A két honatya szerint az eljárás megszegi a román idegenrendészeti törvényt. Érvelésük szerint a jogszabály kimondja: a Romániába való belépést megtagadó intézkedést a határrendőrségi szerveknek kell megindokolniuk, arról azonnal értesíteniük kell az érintett személyt és a külügyminisztérium konzuli kapcsolatok igazgatóságát. Ebben az esetben ez nem történt meg – szögezték le.
Emlékezetes: hétfőn a magyar Országgyűlésben is napirendre került Bayer esete. Németh Zsolt fideszes képviselő arra kereste a választ, hogy a Külügyminisztérium megvédi-e a magyar állampolgárokat. Az ellenzéki politikus nehezményezte, hogy a külügyi tárca elfogadta a román hatóságok magyarázatát, így Kovács László tárcavezető is felbujtónak nevezte Bayert. Válaszában Bársony András külügyi államtitkár visszautasította Németh Zsolt kijelentéseit. Mint ismeretes: az Erdélybe utazó Bayer Zsoltot február 28-án tartóztatták fel a román határon. A szomszédos ország hatóságainak érvelése szerint a magyar újságíró „revizionista nézeteivel és írásaival” veszélyeztetheti Románia területi épségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.