Egekbe szökött az olajár

Dénes Zoltán
2004. 05. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágulással kezdett a kőolaj a szabadpiacon tegnap. A közel-keleti feszültség állandósult hatásához hozzájárultak a szűkösnek tartott amerikai stratégiai tartalék múlt heti alakulásáról korábban megjelent adatok is. A tartalékok ugyan növekedtek, de elmaradva az elemzői várakozásoktól. Az OPEC elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz olajipari miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy bőven van olaj a piacon, és az OPEC szavatolja az ellátást – jelentette az MTI. Szerinte a szervezet kvótakötelezett tagjai napi 1,5 millió hordóval többet termelnek az április elsején napi egymillió hordóval csökkentett, 23,5 millió hordós összkvótánál, vagyis a tényleges termelés csupán napi 360 ezer hordóval csökkent márciushoz képest. Egyszersmind utalt arra is, hogy ezek szerint nem valószínű kvótaemelés a szervezet júniusi értekezletén, hiába magasak az árak. Közben Oroszország olajtermelése újabb rekordot döntött, s a márciusi 8,95 millió hordóról áprilisban napi 9,01 millióra nőtt – közölték az orosz energiaügyi minisztériumban. Az állami vezetékeken exportált olaj azonban napi 160 ezer hordóval, 3,93 millió hordóra csökkent a márciusi, napi 4,09 millió hordós rekordról. A New York-i árutőzsdén a júniusi határidőre jegyzett hordónkénti ár csütörtök reggelre elérte a 39,70 dollárt, meghaladva az 1990. október 16-i 38,9 dolláros csúcsot. Az AP hírügynökség szerint a tizennégy éves olajárcsúcs a piac reakciója arra a múlt szombati támadásra, amelyben tüzet nyitottak a svájci ABB Lummus olajipari vállalat szaúd-arábiai irodaházára. A támadásban meghalt öt dolgozó, s ezért a cég bejelentette, hogy kivonul Szaúd-Arábiából. Ezt megelőzően pedig az iraki Bászrában lévő olajkutakat érte támadás.

A Mol Rt. a szerdai háromszázalékos áremelése után további áremelésekre számít, amennyiben folytatódik a nemzetközi trend. Nem zárható ki az sem, hogy a benzin ára 260-270 forintra drágul. Az olajár drágulása természetesen komolyan hat az infláció alakulására, s így a gazdaságok növekedését is veszélyezteti. Ennek megfelelően az olajkitermelőknek sem éri meg hosszú távon fenntartani a magas árakat, ugyanis az a világgazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt viszszavetheti az olajkeresletet. A napokban Alan Greenspan, az amerikai jegybank elnöke is arra figyelmeztetett, hogy az olajár-emelkedés befolyásolhatja az amerikai gazdaság hosszú távú fejlődését. Minden- esetre a csúcsokat döntögető olajár-emelkedéseknek – jelen helyzetben – még senki sem látja a végét, így mindenki csak találgatni tud, mindaddig, míg az OPEC esetleg mégis felemeli a termelési kvótát, vagy sikerül stabilizálni a közel-keleti helyzetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.