Gyógyító bor

k ö n y v e s h á z

Ferch Magda
2004. 05. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakkönyv, egyszersmind a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is számot tartó művelődéstörténet Csoma Zsigmond új könyve. Ajánlható mindazoknak, akik tisztelik a borkultúrát, tudják, mitől igazán jó egy-egy pohár bor, azoknak pedig még inkább, akik ma is csodálkoznak, hogy a hazai kiváló borok közül keveset ismernek külföldön. Hogyan lehetne másként, amikor a rendszerváltozás előtti évtizedekben módszeresen tönkretették borkultúránkat? Az elrontott hírnevet sokkal nehezebb újra megszerezni, mint a teljesen ismeretlent elfogadtatni. Nagy baj, hogy miközben úgy tűnik, nő a jó bor presztízse, még mindig nem mondhatjuk el, hogy vége a borhamisításnak, és hogy az állam kizárólag a minőséget támogatja. Csak így lenne esélyünk arra, hogy versenyképesek legyünk a világpiacon, ahol sorra jelennek meg az új, feltörekvő bortermelő államok. „Az európai gőg és bortermelési büszkeség ma már nem elég, különleges, egyedi minőségi borokkal, nagy múltú, híres hazai fajtakülönlegességgel lehet csak versenyben maradni” – hangsúlyozza Csoma Zsigmond.
Könyve többet ad, mint amennyit a címe ígér. Nemcsak a borkóstolás történetével, művészetével és gyakorlatával foglalkozik, hanem áttekintést ad a szőlőtermesztés és a borkészítés történetéről, az elfelejtett s újabban feltámasztott szőlőfajtákról, a borízlés változásáról, bor és vallás kapcsolatáról, a bor gyógyításban betöltött szerepéről. Külön fejezet szól a bor és a konyhaművészet összefüggéseiről (a mit mivel bonyolult kérdéséről). Hasznos eligazításul szolgál a hazai muzeális borokat és nagy évjáratokat felsoroló rész, benne a tokaj-hegyaljai aszútermés minősítése 1801 és 2000 között. A par excellence borkóstolással, a hazai borbírálókkal és pohárnokokkal (sommeliers) két nagy fejezet foglalkozik. Aki végigolvassa ezt a szép kiállítású kötetet, nem csak tájékozottabb lesz. Megérti: „Baj, ha a »tud« és »érez« között fényévnyi a távolság a borszakmán belül.”
(Csoma Zsigmond: A borkóstolás története, művészete és gyakorlata. Agroinform Kiadó, Budapest. 2004. Ára: 7500 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.