Szürke marha – védelem alatt

Nagy Ottó
2004. 05. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően jutott kiemelkedő szerep a magyar szürke marhának a múltban, viszont ugyanezen tulajdonságai miatt szorította háttérbe később a gazdaság, ezen belül is az élelmiszeripar. Annyira, hogy az 1960-as évek elejére kétszáz egyedre apadt a hazai állomány létszáma. Napjainkban azonban a környezettel összhangban lévő állattartási módszerek terjedése révén ismét felértékelődik a fajta jelentősége. Gyarapítását az Európai Unió is támogatja, hiszen az utóbbi idők élelmiszerbotrányai következtében egyre nagyobb az érdeklődés az egészséges alapanyagból készült minőségi termékek iránt. A tartástechnológiának köszönhetően a kergemarhakór-járványok idején a magyar szürke jelentősége csak növekedhet. A szürke marha húsa és a belőle készült termékek megfelelnek a legszigorúbb kritériumoknak, kereslet is mutatkozik irántuk, ezért a hazai állomány létszáma tavaly ötezer darab fölé nőtt, és ezzel kikerült a veszélyeztetett státusból – ismertette a fajtával kapcsolatos tudnivalókat Gera István, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója.
A magyar szürke marha húsa az egészséges és ízletes magyaros ételek alapja, jellegzetes hungarikumnak számít, ezért döntött úgy tavaly a szürke marhát tenyésztő társadalom, hogy a fogyasztók és a fajta védelme érdekében bevezeti a minőségtanúsítási rendszert. A rendszer célja nem más, mint hogy a magyar szürke marha ne csak génbankként funkcionáljon, hanem valóban hungarikummá váljon és az is maradjon.
„E célok elérése érdekében megtettük a szükséges lépéseket – mondta Gera István –, már kialakultak a kisebb tenyésztői körökhöz tartozó termékpályák, amelyeken belül a tőkehústól a hosszú érlelésű sonkáig minden megtalálható. Kidolgozott eredetvédelmi rendszerünk teljes körűen garantálja a minőséget, és megfelel az eredetvédelemre, valamint -tanúsításra vonatkozó rendeleteknek. Mindemellett beépítettünk egy DNS-alapú nyilvántartást, amely lehetővé teszi az ellenőrzést a feldolgozás és az értékesítés bármely pontján. A rendszer bevezetését bejelentettük az EU-nak is, és bízunk abban, hogy a földrajzi eredetvédelem tovább segíti a fajta és a belőle származó termékek védelmét. Ez lényegében azt jelenti, hogy csak azokon a termékeken tüntethető fel a szürke marha elnevezés, amelyek a tenyésztőtestület törzskönyvében szereplő jószágokból készültek, és megfelelnek a minőséggel kapcsolatos szabályoknak. A működtetésre tanúsítótestületet hoztunk létre, amely ellenőrzi és szabályozza a rendszert. Ez a szervezet elláthatja az állattenyésztéshez kötődő többi hungarikum tanúsítását is, így a magyar fajták és a hozzájuk kötődő termékkörök védelme is megoldható.”
Persze a munka ezzel nem fejeződik be, hiszen folyamatos értékesítési lehetőségeket is kell keresniük a termékek számára, ami nem egyszerű, mert annak ellenére, hogy a szakma sokat beszél a hungarikumok jelentőségéről, a kereskedelem más érdekek mentén végzi tevékenységét. Tavaly decemberre az egyesületnek sikerült együttműködési szerződést kötnie több értékesítőhellyel, így jelenleg egy mintaboltja és bolthálózata van a szürke marhából készült termékeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.