Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Fájdalmas vereség Marosvásárhelyen

Nem sikerült visszahódítania az RMDSZ-nek Marosvásárhelyt a romániai helyhatósági választások vasárnapi első fordulójában. Székelyudvarhelyen a független Szász Jenő győzött, Szatmárnémeti és Nagyvárad magyar jelöltje pedig bekerült a második fordulóba.

2004. 06. 08. 19:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marosvásárhelyt nem most, hanem négy évvel ezelőtt veszítettük el – kommentálta választási vereségét tegnap Kelemen Atilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) polgármesterjelöltje. Az RMDSZ a Maros-parti városban szenvedte el legfájóbb vereségét a romániai helyhatósági választások első fordulójában. Míg 2000-ben csak 167 vokson múlt az akkori magyar jelölt, Fodor Imre győzelme, Kelemen ezúttal több mint 16 százalékkal maradt alul ellenfelével, Dorin Floreával szemben. Miután az RMDSZ megőrizte enyhe többségét a városi önkormányzati testületben, nagy valószínűséggel állítható, hogy Floreára magyarok is voksoltak vasárnap. A függetlenként induló, ám a román kormánypárt támogatását is élvező elöljáró a négy évvel ezelőtti választásokhoz hasonlóan ismét megadta a módját győzelme megünneplésének. Diadalittasan azt ígérte, hogy „szükség esetén” hajlandó magyar személyiségekről elnevezni néhány vásárhelyi iskolát, sőt talán magyarul is megtanul néhány szót.
*
Másik vereségét Székelyudvarhelyen könyvelte el az RMDSZ, ahol Szász Jenő független polgármester negyedik mandátumához foghat neki. Nem ígérkezik viszont béke az udvarhelyi tanácsban, ahol az RMDSZ tíz, míg a Népi Akció színeiben indult független polgáriak kilenc mandátumot szereztek.
A Markó Béla vezette érdekvédelmi szövetség legnagyobb sikerét Gheorghe Funar kolozsvári polgármester „kiiktatásában” látja. Ellenben üröm lehet az örömben, hogy a második fordulóban a demokrata–liberális Emil Boc tűnik esélyesnek a magyarok által támogatott Ioan Russzal szemben, mivel Funar a nacionalista hangot felütő Bocra „irányítja” hívei voksait. Márpedig ha Boc nyer, az ellenzéki többségű kincses városi önkormányzatban a magyarok elveszíthetik jelenlegi alpolgármesteri tisztségüket. Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Nagyszalontán és a bánsági Zsombolyán már az első fordulóban nyertek
az RMDSZ polgármesterjelöltjei. Utóbbi azért számít hatalmas bravúrnak, mert a román–szerb határ mentén fekvő városkában mindössze 15 százalék a magyarság számaránya, Kaba Gábor mégis második mandátumát kezdheti meg. Továbbra is nyitott maradt
a küzdelem Sepsiszentgyörgyön, ahol Albert Álmos jelenlegi polgármesternek a PSD által támogatott magyar jelölttel, Rétyi Ödönnel kell megküzdenie június 20-án. Talpon maradtak továbbá az RMDSZ képviselői Nagyváradon és Szatmárnémetiben. A bihari megyeszékhelyen kevésbé valószínűsíthető Bíró Rozáliának a jelenlegi demokrata polgármester fölötti győzelme, ám a szatmárnémeti Ilyés Gyula komoly esélyekkel vág neki a második fordulónak. Ilyés ugyanis – aki jelenleg 47 százalékkal vezet – alpolgármesterként jelentős tapasztalatra tett szert a közigazgatásban, és nem kevés román lakos rokonszenvét is kivívta. Összességében az RMDSZ-nek 150 polgármesteri tisztséget sikerült megszereznie vasárnap (több mint hússzal többet, mint 2000-ben), míg a június 20-i második fordulóra 42 jelöltje maradt talpon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.