Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Leváltják-e Funart Kolozsváron?

Negyedik alkalommal tartanak a hét végén helyhatósági választásokat Romániában a kommunista rezsim 1989-es bukása óta. A vasárnapi voksolás kimenetele különös jelentőséggel bír az erdélyi magyarság számára.

2004. 06. 05. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a módosított helyhatósági választásokról szóló törvény utolsó pillanatban „átszabott” előírásai miatt az alternatív szervezetként létrejött Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) nem vehet részt a megmérettetésen, néhány független jelöltje pedig kevés kivétellel a Székelyföldön indul, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) van esélye megőrizni önkormányzati pozícióit. Négy évvel ezelőtt az RMDSZ 2451 megyei, illetve települési képviselői, valamint 148 polgármesteri helyet szerzett.
A választások legnagyobb tétje egyértelműen Erdély nagyobb városaiban összpontosul. Például az RMDSZ-szel együttműködő román kormánypárt – amely Bukarest főpolgármesteri tisztségéért külügyminiszterét vetette be – a kincses városi székért belügyminiszterét indítja, akinek a felmérések szerint legnagyobb ellenfele nem Gheorghe Funar, hanem a liberális-demokrata Emil Boc lehet. Különösen felértékelődnek most a magyar szavazatok, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy véget érjen a szélsőséges „városgazda” 12 éves uralma. A magyarságtudat nézőpontjából még nagyobb figyelem kíséri Marosvásárhelyt, ahol 2000-ben a magyarok egy paraszthajszállal veszítették el a polgármesteri funkciót. Az RMDSZ most Kelemen Atilla parlamenti képviselőt indítja, aki az első fordulóban megverheti Dorin Floreát, hiszen ha a vásárhelyi magyarok tömegesen járulnak az urnákhoz, jelöltjük már vasárnap begyűjtheti a fele plusz egy arányú szavazatot, miközben a román voksok megoszlanak. Noha itt sokkal alacsonyabb a magyarság számaránya, az RMDSZ jelöltjei Szatmárnémetiben és Nagyváradon is labdába rúghatnak. A Székelyföldön ugyanakkor a független Szász Jenő és az RMDSZ-es Ladányi László magyar–magyar harca lesz látványos, presztízskérdésről lévén szó.



Néppárti megfigyelők Székelyudvarhelyen. A Magyar Nemzet információi szerint az Európai Néppárt nemzetközi megfigyelőket küld a romániai helyhatósági választások megfigyelésére. Információink szerint az RMDSZ werberi módszerekkel alternatív szavazói adatbázist hozott létre, amely a választások napján a saját hívek mozgósítására szolgál. Az RMDSZ különben tegnap ingyenes autóbuszokkal szállította haza Marosvásárhely mellett Székelyudvarhelyre is a szavazókat, noha a székely anyavárosban nincs román jelölt. (L. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.