Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

RMDSZ-pálfordulás Erdélyben

Árulással vádolja a román kormánypárt az RMDSZ-t, miután a szövetség Kolozs megyében lepaktált az ellenzéki erőkkel. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség öt erdélyi megye vezetőségét szerezte meg.

2004. 06. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páratlan cinizmusról és gyávaságról tett tanúbizonyságot az RMDSZ, amikor a kolozsvári magyarok 80 százalékának akarata ellenére az ellenzékkel kötött egyezséget – jelentette ki tegnap Ioan Rus exbelügyminiszter, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei elnöke. A PSD volt kolozsvári polgármester-jelöltje árulással is vádolja a Markó Béla vezette érdekvédelmi szövetséget, mert a magyarok nem az országos szinten is partner kormánypárttal, hanem az ellenzéki liberálisokkal és demokratákkal paktáltak le. Az elmúlt napokban folytatott háttéralkuk nyomán a Kolozs megyei önkormányzat tegnapi alakuló ülésén az RMDSZ megszerezte a két alelnöki tisztséget, míg az elnöki széket a liberálisok képviselője foglalta el. Hátat fordítottak a magyarok a kormánypártnak a kincses város önkormányzatában is. Az RMDSZ és az ellenzék között kötött paktum alapján a kolozsvári képviselő-testületben tegnap újraválasztották Boros János eddigi alpolgármestert, a másik helyettes polgármesteri tisztséget pedig a liberálisok kapták. Az RMDSZ pálfordulása nyomán Kolozs megyében a kormánypárt minden vezető tisztségtől elesett, holott a helyhatósági választásokon a magyarok éppen a szociáldemokrata Ioan Rus polgármesterségét támogatták. Aki egyébként a két forduló között „vette a bátorságot”, és RMDSZ-sapkában kanalazta a gulyást a magyarokkal egy kolozsvári református parókia udvarán. Kónya-Hamar Sándor, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke visszautasította Rus árulást emlegető vádjait, mondván, az RMDSZ-nek sok barátja van, de még több érdeke.
Bihar megyében szintén nyerő húzást hajtott végre az RMDSZ, hiszen a kormánypárttal és az ellenzékkel egyaránt megállapodást kötött. Így a megyei tanácselnöki tisztséget az RMDSZ-es Kiss Sándor kapta meg, az alelnöki posztokon pedig a PSD és a demokraták osztoztak. A szövetség erdélyi viszonylatban öt megye képviselő-testületének vezetőségét szerezte meg, miután Hargita, Kovászna, Maros és Bihar után Szatmár megyében Szabó Istvánt választották újra tanácselnöknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.