időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Röviden

MN
2004.06.30. 23:00

Engedélyre várva
Még ezen a héten kiadják a 4-es metró vasúthatósági engedélyét, a beruházó azonban csak annak jogerőssé válása, illetve az engedélyokirat fővárosi önkormányzati elfogadása után írja ki az első tendereket – jelentette ki tegnap a Közlekedési Főfelügyelet főigazgatója, Békési István. (MTI)

Demszky nyár végéig utazgat
Augusztus végéig négy országba utazik Demszky Gábor – tudatta a Városháza külügyi irodájának vezetője. Pataki Pál elmondta: a főpolgármester izlandi tapasztalatcseréjét követően a texasi Fort Worthben vesz részt testvérvárosi rendezvényeken. Július közepén Brüsszelben az EP liberális pártcsoportjának ülésén, majd július 20-a és 22-e között a parlament alakuló ülésén vesz részt. Az athéni főpolgármester meghívására Demszky Gábor augusztus 23. és 29. között megtekinti az olimpiai rendezvényeket. (MTI)

Orbán útjáról kérdezik Kovácsot
Zuschlag János és Szitka Péter (MSZP) azzal a kérdéssel fordult Kovács László külügyminiszterhez, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek Orbán Viktor volt miniszterelnök és két gyermeke portugáliai magánútja, amelynek során a magyar nagykövet látja vendégül a Fidesz elnökét. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője úgy tájékoztatott: a volt kormányfő magánútja költségei maga állja, és nem hivatalos formában találkozik majd Barroso kormányfővel. (MN)

Átvilágítóbírákat neveztek ki
Négy átvilágítóbíró személyéről döntött tegnap Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke. Egy törvénymódosítás szerint a korábban megválasztott kilenc átvilágítóbíró közül az LB elnöke négy személyt jelöl ki – Léb Juditot, Gondos Imrét, Hodászi Zoltánt és Incze Bélát –, akiknek megbízatását az Országgyűlés év végéig megerősíti. A módosításra azért volt szükség, mert a bírák mandátuma eredetileg június 30-án járt volna le, így nem tudták volna az összes érintettet átvilágítani. (Á. Sz.)

Kutathatnak az Alpokalján
Jogszabálysértő volt a Vas Megyei Közigazgatási Hivatalnak az az állásfoglalása, amely alapján a Magyar Bányászati Hivatal elutasította a Nógrádszén Kft. Vas megyében tervezett lignitkutatási kérelmét – állapította meg a Veszprém Megyei Bíróság. Így meg kell adni a cégnek a kutatási engedélyt, ha az azt új eljárásban kezdeményezi. Itthon és külföldön is tiltakoztak az esetleges bányászat miatt, a táj értékeit féltve. (MN)

Előzetesben maradnak
Legfeljebb szeptember 30-ig maradhat előzetes letartóztatásban a K&H Equities Rt.-nél történt pénzügyi bűncselekmények két gyanúsítottja, Kulcsár Attila volt befektetési tanácsadó és Kerék Csaba, a Britton Kft. ügyvezető igazgatója – közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkára. Kulcsár tavaly július óta előbb kiadatási őrizetben volt Bécsben, majd 2004. március 30-tól itthon tartják előzetes letartóztatásban. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.