Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kabinetje és pártja élén marad Nastase

2004. 07. 09. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem kormányfői, sem a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségéről nem hajlandó lemondani Adrian Nastase. A román miniszterelnök tegnap hosszú ideje húzódó találgatásoknak vetett véget azzal, hogy közölte: kabinetje és pártja élén egyaránt folytatni kívánja a munkát. A tévécsatornák által élőben közvetített bejelentésekor Nastase elismerte, lényeges véleménykülönbség van közte és Ion Iliescu államfő között a kormányzati munkát és a reformok végrehajtását illetően, ám csütörtök reggeli négyszemközti megbeszélésükön pontról pontra átbeszélték a kényes kérdéseket. Beismerte azt is, hogy a helyhatósági választásokon az ellenzékkel szemben elszenvedett vereség nyomán komolyan fontolóra vette a PSD éléről való távozását.
Nastase elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a kormánypárt nagyon kevés vesztes területi elnöke mondott le tisztségéről, a választási kudarc miatt pedig elődje, Iliescu államfő egyértelműen a jelenlegi vezetőt tette felelőssé. A miniszterelnök egyértelművé tette azt is, hogy kormányán és pártján belül radikális változásokat tervez, és élesen szét kívánja választani a kormányzati munkát a pártbelitől. „Úgy vélem, az európai uniós csatlakozásunk megkövetelte reform végrehajtásának kellős közepén nem hagyhatom faképnél a csapatot” – zárta szavait a román kormányfő.




Strasbourg elítélte Moszkvát és ChiSinAut. Az úgynevezett Ilascu-csoport még Tiraszpolban raboskodó két tagjának azonnali szabadon bocsátását rendelte el tegnap a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Ilie Ilascu öt társával együtt azért indított pert Oroszország és a Moldovai Közársaság ellen, mert 1992-ben börtönbe vetették őket a transznisztriai hatóságok. A szakadár tiraszpoli vezetés annak idején terrorista cselekedetek és háborús bűnök vádjával ítélte el a hat moldovai állampolgárt. A strasbourgi bíróság megállapította Moszkva és Chisinau felelősségét, és arra kötelezte a két államot, hogy fizessen több százezer eurós kártérítést a hat elítéltnek. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.