Csúcson a BUX index

2004. 08. 17. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekedéssel indult a hét a nemzetközi tőkepiacokon, a kedvező vállalati hírek, valamint a kőolaj árának 47 dolláros hordónkénti szintre emelkedése az európai és amerikai parketteken egyaránt drágulást indukált. Ellenkezőleg mozogtak viszont az ázsiai piacok, ahol a múlt pénteken közölt japán GDP-adatok határozták meg a befektetői hangulatot. Pénteken három hónapos mélységbe zuhant a Nikkei 225 index, majd tegnap újabb gyengülés következett be. Ezt a makrogazdasági adatokon túl a Gartner amerikai piackutató cég személyi számítógépek eladásáról szóló adatai is okozták. A Nikkei index tegnap 0,65 százalékot gyengült, és végül 10 687,81 ponton zárt. A piac első szekcióját jegyző Topix indikátor 1,11 százalékot gyengült. Az elemzők a kereskedést követve azt nyilatkozták, hogy a japán gazdaságba vetett hit hirtelen elillant, pedig korábban mind az elemzők, mind a spekulánsok azt gondolták, hogy a szigetország állapota újból feltörekvőben van. A szakemberek megnyugtatólag jelezték, hogy a pénteken publikált GDP-adat nem kellene, hogy pánikot okozzon a piacon, hiszen a szezonalitást követve javulást kell, hogy mutasson a japán gazdaság.
Az európai piacokon tegnap jelentős nyereségeket értek el az árfolyammutatók, a londoni FTSE 100 indikátor zárás előtt 4336 pontra emelkedett, ami 0,81 százalékos javulásnak felelt meg. A DAX kurzusa, hasonlóan a Cityben történt növekedésekhez, kiugró teljesítményt mutatott. A harminc vezető német céget jegyző DAX 1,18 százalékot javult, ezt a folyamatot az Infineon-, az Allianz- és a Lufthansa-papírok drágulása okozta. A Lufthansa megugrását a légitársaság féléves kedvező gyorsjelentése mozgatta. A brit piacon a bankszektor és a távközlési vállalatok erősödése volt számottevő, így a nap meghatározó papírja a Marconi volt. A Shell és a Royal Duch egyesülési szándéka tovább tetézte az optimizmust. Ahogy az egyik legnagyobb intézményi befektető fogalmazott: „A felvásárlás igenis lehetséges, a legvalószínűbb vevő pedig…” – írta az Economist értesülésére hivatkozva a portfolio.hu.
Pesten minden eddigi várakozást felülmúló növekedést produkált a BUX értéke. A magyar tőzsdemutató kurzusa nyitás után egyre fentebb és fentebb emelkedett, de az igazi megugrás zárás előtt történt, akkor az index történelmi csúcsára, 11 884 pontra nőtt. Az index végül 187,65 pontos javulással, 11 874,08 ponton zárt (ezen a szinten a BUX még soha nem volt). A forgalom nem érte el a hétmilliárd forintot, ebből a 90 forinttal dráguló OTP-re 2,6 milliárd forintnyit kötöttek. A Mol 60, a Matáv kilenc forinttal javult. A Richter 3,2 százalékkal értékelődött fel, mivel a társaság részvényeit több elemző a 25-26 ezer forintos szintre várja. A kisforgalmú papírokat jegyző Bumix 12,05 pontot emelkedett, ezt az Egis, a Danubius és a Graphisoft növekedése okozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.