Elszánt és türelmetlen a vendéglátóipar

Több szakmai szervezet is egyeztetést kezdeményez az augusztus elsején életbe lépett standolási törvény módosítása miatt. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke közölte: szeptemberig tart a türelmük. Ha ugyanis addig nem kapnak moratóriumot vagy nem helyezik hatályon kívül a törvény standolásra vonatkozó részét, komoly megmozdulások várhatók.

Hunyor Erna
2004. 08. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már postára is adta tegnap a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a standtörvény módosítására vonatkozó javaslatát a turizmusért felelős államtitkár, s az Országgyűlés idegenforgalmi és mezőgazdasági bizottsága részére – közölte lapunkkal Háber Tamás, az MVI elnöke.
Elmondta: nagyon sok panasz érkezett hozzájuk az elmúlt három nap folyamán arról, hogy mennyi pluszmunkát okoz a napi standolási kötelezettség, s mennyire vendégriasztó a hatóságok együttes ellenőrzése. Ugyanis – mondta – négy-öt hatóság jelenik meg egyszerre egy vendéglátóhelyen, s a vámosok munkatársai fegyverrel vannak felszerelve. Elképzelheti – folytatja –, milyen megrökönyödést okoz négy fegyveres pénzügyőr, amint lezárnak egy üzletet az ellenőrzés miatt. Közölte: ez minden, csak nem jó országimázs, amikor a vendégek jó része külföldi. Egyébként pedig – hangoztatta – be kell látni, hogy ez a törvény így nem éri el a célját. A rendelet végrehajtása többórás éjszakai pluszmunkára kényszeríti a vállalkozásokat, mely komoly költségnövekedéssel is jár.
Háber Tamás úgy véli: tekintettel arra, hogy csak a termékkínálat csökkentésével tudják végrehajtani e rendeletet, a jövedéki termékeket előállító vállalkozásoknak és a nemzetgazdaságnak komoly gazdasági kárt okoz a jogszabály.
A mennyiségi nyilvántartás nem akadályozza meg, hogy hamis termékek kerüljenek forgalomba. A vendéglátás nem fizet jövedéki adót, így nem várható államháztartási többletbevétel. Az üzletekben található termékek a számlák alapján minden esetben követhetők. Kiemelte: a rendelet diszkriminatív, mert a vendéglátó-ágazat a jövedéki termékek csupán tíz százalékát forgalmazza, a kiskereskedelem e rendelet kapcsán nincs nyilvántartásra kötelezve.
*
A szakmai szervezet azt is javasolja – a magyar minőségi borászat megteremtése és védelme érdekében –, hogy a villányi borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályzatát az összes hegyközség számára tegyék kötelezővé, mert ennek segítségével egyértelműen követhetővé válik, hogy mely területen mennyi szőlő termett és ebből mennyi bor forgalmazható. E rendszerrel a minőségi borászat érdekeit szolgáló hozamkorlátozás épp úgy szabályozható, mint a tömegigényeket kiszolgáló olcsó termékek előállítása.
Háber Tamás elmondta azt is: túlkapásnak tartják az érintettek, hogy a vendéglősök nem vehetnek már nagy tételben fagyasztott termékeket, mert ha felbontják például a tízkilós fagyasztott halas kartont, egynél többet nem használhatnak fel belőle, mert ezért is büntetés jár. Az ok pedig egyszerű: csak a dobozra, nem pedig darabonként a halak oldalára pecsételik rá a szavatosság időtartamát. Ha a vendéglős emiatt nem tud nagy tételben, csak kicsiben vásárolni, az mindenképpen árdrágító hatású.
Szavai szerint ezt a lehetetlen helyzetet csakis szakmai konszenzuson nyugvó törvénymódosító javaslattal lehet orvosolni, ezért küldték el kérelmüket az érintett szerveknek. Ám nemcsak a standolási törvényt szeretnék módosíttatni vagy hatályon kívül helyeztetni, hanem a május elseje óta kötelező HACCP minőségbiztosítási rendszert is felül akarják vizsgáltatni. Kiemelte: ennek az az oka, hogy több uniós ország hasonló előírásait is tanulmányozták, s kiderült: egyik sem ilyen szigorú.
Közölte: az MVI nem akar mást, mint hogy ésszerű törvények szülessenek. Ezért a szervezet szakszerűen megfogalmazta és el is juttatta azt a módosító szöveget, amit elfogadhatónak és végrehajthatónak tart. Lasztovicza Jenő, az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának elnöke elmondta: továbbra is támogatja a törvénymódosítást, mert ez a törvény ebben a formában nem alkalmas a hamis borok eredetének kiszűrése. Úgy vélte: alkotmányos aggályokat is felvet a napi standolási kényszer, hiszen a számviteli törvény évente egyszer ír elő leltározási kötelezettséget. Ez a sok – olykor szinte teljesíthetetlen – előírás versenyhátrányt okoz a vendéglátó- és szállodai ágazat számára.
Az elnök úgy vélte: a borhamisítás ellen hatékonyan úgy lehetne fellépni, ha a vám- és pénzügyőrség, az Országos Borminősítő Intézet, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatbázisát öszszevetnék, mert ekkor kiderülne, hol keletkezik a borfelesleg, azaz a hamis bor. Ehelyett a vendéglátósokon verik el a port – mondta. Szerencsés volna, ha a pénzügyminiszter felszólítaná a VPOP-t, hogy a következő kormányülésig a törvény alkalmazását ne szorgalmazza. Lasztovicza Jenő információi szerint a hét végén komoly ellenőrzésekre számítanak a vendéglátósok, amire jó, ha időben felkészülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.