Már postára is adta tegnap a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a standtörvény módosítására vonatkozó javaslatát a turizmusért felelős államtitkár, s az Országgyűlés idegenforgalmi és mezőgazdasági bizottsága részére – közölte lapunkkal Háber Tamás, az MVI elnöke.
Elmondta: nagyon sok panasz érkezett hozzájuk az elmúlt három nap folyamán arról, hogy mennyi pluszmunkát okoz a napi standolási kötelezettség, s mennyire vendégriasztó a hatóságok együttes ellenőrzése. Ugyanis – mondta – négy-öt hatóság jelenik meg egyszerre egy vendéglátóhelyen, s a vámosok munkatársai fegyverrel vannak felszerelve. Elképzelheti – folytatja –, milyen megrökönyödést okoz négy fegyveres pénzügyőr, amint lezárnak egy üzletet az ellenőrzés miatt. Közölte: ez minden, csak nem jó országimázs, amikor a vendégek jó része külföldi. Egyébként pedig – hangoztatta – be kell látni, hogy ez a törvény így nem éri el a célját. A rendelet végrehajtása többórás éjszakai pluszmunkára kényszeríti a vállalkozásokat, mely komoly költségnövekedéssel is jár.
Háber Tamás úgy véli: tekintettel arra, hogy csak a termékkínálat csökkentésével tudják végrehajtani e rendeletet, a jövedéki termékeket előállító vállalkozásoknak és a nemzetgazdaságnak komoly gazdasági kárt okoz a jogszabály.
A mennyiségi nyilvántartás nem akadályozza meg, hogy hamis termékek kerüljenek forgalomba. A vendéglátás nem fizet jövedéki adót, így nem várható államháztartási többletbevétel. Az üzletekben található termékek a számlák alapján minden esetben követhetők. Kiemelte: a rendelet diszkriminatív, mert a vendéglátó-ágazat a jövedéki termékek csupán tíz százalékát forgalmazza, a kiskereskedelem e rendelet kapcsán nincs nyilvántartásra kötelezve.
*
A szakmai szervezet azt is javasolja – a magyar minőségi borászat megteremtése és védelme érdekében –, hogy a villányi borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályzatát az összes hegyközség számára tegyék kötelezővé, mert ennek segítségével egyértelműen követhetővé válik, hogy mely területen mennyi szőlő termett és ebből mennyi bor forgalmazható. E rendszerrel a minőségi borászat érdekeit szolgáló hozamkorlátozás épp úgy szabályozható, mint a tömegigényeket kiszolgáló olcsó termékek előállítása.
Háber Tamás elmondta azt is: túlkapásnak tartják az érintettek, hogy a vendéglősök nem vehetnek már nagy tételben fagyasztott termékeket, mert ha felbontják például a tízkilós fagyasztott halas kartont, egynél többet nem használhatnak fel belőle, mert ezért is büntetés jár. Az ok pedig egyszerű: csak a dobozra, nem pedig darabonként a halak oldalára pecsételik rá a szavatosság időtartamát. Ha a vendéglős emiatt nem tud nagy tételben, csak kicsiben vásárolni, az mindenképpen árdrágító hatású.
Szavai szerint ezt a lehetetlen helyzetet csakis szakmai konszenzuson nyugvó törvénymódosító javaslattal lehet orvosolni, ezért küldték el kérelmüket az érintett szerveknek. Ám nemcsak a standolási törvényt szeretnék módosíttatni vagy hatályon kívül helyeztetni, hanem a május elseje óta kötelező HACCP minőségbiztosítási rendszert is felül akarják vizsgáltatni. Kiemelte: ennek az az oka, hogy több uniós ország hasonló előírásait is tanulmányozták, s kiderült: egyik sem ilyen szigorú.
Közölte: az MVI nem akar mást, mint hogy ésszerű törvények szülessenek. Ezért a szervezet szakszerűen megfogalmazta és el is juttatta azt a módosító szöveget, amit elfogadhatónak és végrehajthatónak tart. Lasztovicza Jenő, az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának elnöke elmondta: továbbra is támogatja a törvénymódosítást, mert ez a törvény ebben a formában nem alkalmas a hamis borok eredetének kiszűrése. Úgy vélte: alkotmányos aggályokat is felvet a napi standolási kényszer, hiszen a számviteli törvény évente egyszer ír elő leltározási kötelezettséget. Ez a sok – olykor szinte teljesíthetetlen – előírás versenyhátrányt okoz a vendéglátó- és szállodai ágazat számára.
Az elnök úgy vélte: a borhamisítás ellen hatékonyan úgy lehetne fellépni, ha a vám- és pénzügyőrség, az Országos Borminősítő Intézet, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatbázisát öszszevetnék, mert ekkor kiderülne, hol keletkezik a borfelesleg, azaz a hamis bor. Ehelyett a vendéglátósokon verik el a port – mondta. Szerencsés volna, ha a pénzügyminiszter felszólítaná a VPOP-t, hogy a következő kormányülésig a törvény alkalmazását ne szorgalmazza. Lasztovicza Jenő információi szerint a hét végén komoly ellenőrzésekre számítanak a vendéglátósok, amire jó, ha időben felkészülnek.

Házasságokkal is épül a hálózat Magyar Péter és főnöke körül – videó