A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ezeréves álom

Kristóf Attila
2004. 08. 19. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelem, a múlt nagy úr. Egy ideig úgy látszott, mégsem lehetetlenség eltörölni. Most, amikor majd Szent István napján a magyar állam létrejöttét ünnepeljük, egy olyan történelmi időszakra és tettre emlékezünk, amely meghatározta nemzeti létünk és kultúránk jellegét, s Istennek hála, formálja jelenünket is.
Szent István művén, egy lángelme alkotásán és álmán a pokol kapui sem bírtak erőt venni, túlélte Muhit, Mohácsot, Trianont, a XX. század lidércnyomásait, a szovjet megszállást, az idegen elnyomóval együttműködők cinikus és gátlástalan uralmát. Az ezeréves mű ismét a helyére került, Magyarország Európa szerves része lett.
A nemzet maga volt nagyobb és volt erősebb, de voltak a mostaninál szegényesebb és veszedelmesebb évei is; talán épp itt az idő, hogy feleszméljünk, s reményünk legyen jókedvre, bőségre, hoszszan tartó víg esztendőre. Első királyunk ugyanis nem balsorsra szánta a magyart, zseniális életműve megteremtette azt a lehetőséget, hogy az ország a kor legmodernebb eszméinek főáramában haladva emberhez méltó létkörülményeket biztosítson lakóinak. A kereszténység, amely mellett örökérvényű hitet tett, amikor fejére helyezték a Szent Koronát, nem csupán a lelkek épülését szolgálta, hanem hosszú távon egyik alapvető tényezője és szorgalmazója volt Európa létrejöttének, az antikvitás feléledésének, részt vett a tudományok őrzésében, a reneszánsz megalapozásában, a szabadság eszméjének térhódításában – természetesen a különböző korszakok jellege és mértéke szerint. A nagy király nagy felismerése: kereszténységünk nélkül nincs magyar állam, s mi jól tudjuk, nincs Európa sem.
Modern uralkodó volt a szó legnemesebb értelmében, szentségében a racionalitás is benne foglaltatik, ő tette a honfoglalás nagy kalandját befejezetté és örökérvényűvé. Amit elindított, az talán Mátyás király idején érkezett el zenitjére; hazánk akkor az európai kultúra legelső vonalába tartozott, országunk egy szinten állt a nagy nyugati államokkal. Természetesen értelmetlen visszasóvárognunk tűnt időket: nem váltunk birodalommá, de sok mindennel hozzájárultunk Európa és az emberiség fejlődéséhez. Sok mindentől megfosztattunk, és sok mindent adtunk, de a nemzet fönnmaradt. Tizenötmillió magyar él a világban.
Nagy királyunk nemcsak bölcs volt, de előítéletektől mentes, szabad szellemű uralkodó is. Fiához, Szent Imréhez intézett intelmei egy mély érzésű, nagylelkű emberre vallanak, ha a Szent Jobb olykor súlyos volt is, a lélek képes maradt a szárnyalásra. Korunkban, amikor a XX. század szörnyű jelenségei után oly sok mindent tudunk a hatalom átkozott természetéről, csodálattal kell arra gondolnunk, hogy az övé áldott hatalom volt, s nemcsak isteni, hanem emberi értelemben is. Áldása itt van rajtunk. Korszerűvé csiszolódott eszünkkel nehezen fogjuk fel, hogy ezer esztendővel ezelőtt élt egy ember, aki többet tudott nálunk talán a világról, talán a mindenségről is. Egy ember, aki álmodni mert, s volt ereje ahhoz, hogy történelmi távlatokban akár ezer esztendőre előrevetítse és megvalósítsa álmait.
Ez az álom most fontos momentumához ért. Nem csupán az a kérdés, mit várhatunk mi Európától, hanem az is, mit adhatunk Európának. A tét nemcsak a mi balsorsunk vagy bőségünk, hanem földrészünk, sőt a világ jövője. Fel kell idéznünk Szent István szellemét, lelkiségét: liberalizmusát, gyűlöletmentességét, hazaszeretetét, hitét, az „idegenek” iránti megbecsülését, humanizmusát. A legegyszerűbb szóval élve: jóságát. Mindebből okulniuk kell azoknak, akik netán úgy vélik, hogy a múltat végképp el kell törölni, s azoknak is, akik tisztelettel tekintenek a múltra, a sok szörnyűséget és sok szépséget, sok hitványságot és sok hűséget tartalmazó, eltörölhetetlen magyar történelemre.
Az elkövetkező esztendőkben kiderül: méltók vagyunk-e első szent királyunkhoz, s tovább tudjuk-e szőni álmát?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.