Reneszánszát éli a szürke marha

Exkluzív vevőkört s ezáltal stabil piacot tudhatnak maguk mögött a szürkemarha-tenyésztők. Nem véletlen, hogy rendkívül nehéz hozzájutni a tenyészanyaghoz. Az őshonos jószág húsa az egyik legegészségesebb táplálék, a bébitápszergyártók közül kerülnek ki a legnagyobb felvásárlók.

2004. 08. 23. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét reneszánszát éli, vagy legalábbis élheti a magyar szürke marha, amelynek állománya ismét növekszik. Jelenleg körülbelül ötezres tehénlétszámmal és azok utódaival lehet számolni Magyarországon, ami körülbelül megegyezik a hazánkban tartott más fajtájú húsmarhák számával. Ekkora állatlétszámra már lehet biztos piacot alapozni és a szükséges termékmennyiséget biztosítani – állítja Bodó Imre professzor, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke. A professzor közlése szerint ma mintegy kétszáz tenyésztő foglalkozik a magyar szürkével Magyarországon, és egyre több helyen állítanak elő a húsából különleges minőségű termékeket.
A hatvanas évek elején, miután az akkori hatalom koholt gazdasági szempontokra hivatkozva fölöslegesnek minősítette a szürke marhát, a kipusztulás fenyegette ezt az őshonos jószágot. Alig 150 tehén maradt fönn országszerte a paraszti portákon. Olyan gazdák mentették meg ezt a fajtát, akik nem törődtek az előírásokkal.
A kilencvenes évek elejétől növekedésnek indult az állomány. Ennek okát azzal magyarázzák, hogy számos pénzügyi befektető figyelmét felkeltette a bioélelmiszerek iránt megugrott kereslet, és komoly összegeket áldoztak arra, hogy a piacot ismét érdekeltté tegyék a magyar szürke tenyésztésében.
Döntően a nemzeti parkokban lelhetők fel manapság a szürkemarha-gulyák, ahol mindennemű műtrágyát és más, növényvédő szert nem látott területeken legelnek. Ezzel magyarázható, hogy az őshonos állat húsa egészséges magas vastartalma miatt, ezzel szemben kevés koleszterint tartalmaz, s egyes vélekedések szerint rendkívül kellemes ízét a legelőkön fellelhető, nagy mennyiségben elfogyasztott gyógynövényeknek köszönheti. Az említettek miatt a tenyésztők tökéletes biotermékként tartják számon a szürke marhát, amelynek a szervezete is rendkívül ellenálló; rezisztensnek bizonyult például az Európában két évvel ezelőtt tomboló, a népnyelvben kergemarhakórnak nevezett járvánnyal szemben is.
A Magyar Nemzet több tenyésztőt is megkérdezett, hogy tenyészthető teheneket magánvásárlóknak adnak-e el, s ha igen, milyen áron. Az árra vonatkozóan kaptunk információt (egy három-négy éves vemhes üsző ára minimum négyszázezer forint), de olyan tenyésztőt nem találtunk, aki hajlandó is lett volna eladni tenyészállatot.
Információink szerint a szürke marhára sem magasabb az állami normatív támogatás, mint más húsmarhára. Tavaly például egyedenként húszezer forint volt a normatív támogatás, amit a magyar szürkét tenyésztők számára további, összesen tízezer forinttal egészítettek ki a különféle bioélelmisz-erek előállítását támogató alapok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.