Csúcson a nyersolaj ára

Árfolyam-erózió és pesszimista hangulat mellett kereskedtek tegnap a nemzetközi tőkepiacokon. Tokióban a Nikkei 225 index mérsékelt 0,33 százalékon zárt, az európai vezető részvényindikátorok viszont egy százalék körüli csökkenést jeleztek. Pesten nem tudott határozott trend kialakulni, a BUX 0,3 százalékot emelkedve 12 360,59 ponton zárt.

2004. 09. 28. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedetlen befektetők véleménye nyomta le tegnap a tőzsdei árfolyammutatókat. Japánban még a Canon elektronikai cikkeket gyártó cég sem tudta felfelé mozgatni a Nikkei 225 index árfolyamát, mely
a nap végére 0,33 százalékkal
10 859,32 pontra süllyedt. A tokiói piac első szekcióját jegyző Topix indikátor 0,65 százalékkal mérséklődött. A visszaesést részben a Kawasaki hajógyártó papírjaiban történő profitrealizálás, másrészt a pénzügyi szektor részvényeiben érezhető eladói nyomás okozta. A Canon a korábbi várakozásait meghaladó 600 milliárd jen adó előtti eredményre számít 2005-ben 3700 milliárd jenes forgalom után.
Az európai piacokon a tokióinál erőteljesebb csökkenést mutatott az FTSE és a DAX index. A brit piacon 0,74 százalékot csökkenve zárt az FTSE 100 indikátor, a gyengülést a bankszektor, valamint a technológiai papírok beeső trendje okozta. Lefelé mozgott a Barclays, a Royal Bank of Scotland és a HSBC Holding részvénye. Nagyot zuhant a Vodafone papírja is, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója bejelentette, hogy 2008 márciusáig évente 2,5 milliárd fontos megtakarítást tervez. A megtakarítási terv ellenére a Vodafone nem mond le arról, hogy megszerezze a Vivendi Universal 56 százalékos tulajdonában lévő SFR mobilszolgáltatót. Frankfurtban a DAX index 1,08 százalékos csökkenést jelzett zárás előtt másfél órával, a német tőzsdén az Infineon, a Siemens és a TecDAX egyik komponense, a Bechtle beesése volt a leglátványosabb.
Gyengüléssel indult a hét első napján a kereskedés New Yorkban is, a Dow Jones közép-európai idő szerint öt órakor 0,45 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,67 százalékkal állt előző értéke alatt. A kereskedők szerint a lassulást az újból dráguló olajárak, a Ciscóra és a Coca-Colára adott csökkenő eredmény-előrejelzések okozták. A Credit Suisse First Boston csökkentette az üdítőitalgyártó 2005-re vonatkozó prognózisát, a hír hatására a Coca-Cola kurzusa negyedszázalékot csökkent. Az irányadó Crude nyersolaj kurzusa novemberi lejáratra hordónként 62 centtel 49,74 dollárra emelkedett. Elemzők rámutattak, hogy még a héten elérheti az olaj
ára az 50 dollár/hordó szintet is.
Pesten 5 százalékpontos csökkenéssel nyitott a tőzsde, az első tíz percet követve a BUX nem túl határozott, de emelkedő irányt vett fel. A határozatlanság ellenére az indikátor délután kettő óra után napi csúcsára ugrott – ekkor az index
12 414 ponton állt. A megugrási szintet a BUX nem tudta fenntartani, így végül 12 360,59 ponton lépett a partvonalon túlra. A kisforgalmú papírokat jegyző Bumix 0,79 százalékot erősödött. A forgalom megközelítette a 9 milliárd forintos határt, ebből a legnagyobb részt a 0,4 százalékkal gyengülő Antenna Hungáriára (AH) kötötték. A műsorszóró részvényesei közé került a Kafijat Kereskedelmi és Consulting Kft., amely bejelentette, hogy tőzsdei ügylet keretében 5,89 százalékos részesedést szerzett az AH-ban. A vezető részvények közül a Matáv és a Mol ára gyengült, míg a Richter és az OTP felértékelődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.