Újabb beszerzési botrány

Sokasodnak a kérdések az iskolák részére készített, 620 millió forint értékű, úgynevezett adatszórási szolgáltatási projekt körül, a Közbeszerzési Döntőbizottság a pályázatok értékelésében jogsértést állapított meg. A kifogásolt versenyeztetés egyező elemeket mutat az informatikai tárca egy tavaly nyári beszerzésével, ahol egy izraeli cég termékére „lett kiírva” a pályázat.

Munkatársainktól
2004. 09. 09. 19:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb informatikai beszerzési botránytól hangos az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a kakaóbiztos óvodai számítógépek ügye után. A személyi összefonódásoktól sem mentes versenyeztetési ügyben ugyanaz a gyanú, mint a korábbi esetekben: a pályázat feltételei egy bizonyos cég szolgáltatásaihoz igazodtak. A különféle feltételezéseken túl annyi már most bizonyos, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság nyilvánvaló jogsértést állapított meg a mintegy 620 millió forint értékű pályázat versenyeztetésénél.
A bizottság az adatszórási szolgáltatásra kiírt tender értékelését ítélte jogszerűtlennek – tájékoztatta tegnap lapunkat a Közbeszerzési Döntőbizottság, hozzátéve: egymillió forintos bírságot szabtak ki az SZDSZ-es irányítású informatikai minisztériumra, mert az megsértette a közbeszerzési törvényt.
*
A jogsértést az informatikai tenderen pályázóként részt vevő BankNet Kft. is megerősítette. Berecz Péter ügyvezető a Magyar Nemzet érdeklődésére kifejtette: ha az előzetesen meghirdetett értékelési rendszert betartotta volna a minisztérium, akkor másként alakul a versenyeztetésben induló három cég sorrendje. A BankNet Kft. azért támadta meg az IHM eljárását, mert a tárca egyértelműen megsértette a versenyeztetés lefolytatásának szabályait – hangsúlyozta Berecz, aki szerint a pályáztatás során több igen „furcsa” dolog történt.
A Közbeszerzési Döntőbizottság ítéletével kapcsolatban az informatikai tárca a Magyar Nemzetnek elismerte a büntetés tényét, ám állításuk szerint az elmarasztaló ítéletet csupán formai hiba miatt kapták, mivel a versenyeztetés során eltértek az ajánlati felhívásban közölt pontozási módszertől.
Tény, hogy a most megkifogásolt versenyeztetés számos egyező elemet mutat az informatikai tárca egy tavalyi – szintén több száz millió forint értékű – beszerzésével, ahol a gyanú szerint egy izraeli cég, a Degem termékére „lett kiírva” a pályázat. Az úgynevezett Multicenter programban négyszázmillió forint vissza nem térítendő támogatással lehetett pályázni oktatási-informatikai rendszerekre. A pályázati kiírás mellékleteként olvasható támogatási űrlapot lényegében a Degem termékére határozták meg, jóllehet számos más szoftvervállalat is alkalmas lett volna a szolgáltatás elvégzésére.
Az Országgyűlés informatikai bizottsága tavaly júniusban tárgyalta az ügyet, amelynek eredményeként a pályázatot megváltoztatták. A területért akkor felelős Mohácsi Béla ugyan nem ismerte el, hogy az izraeli cég termékéről van szó a programban, de a termék közbeszerzésére vonatkozó kérdésekre egyáltalán nem válaszolt. Az ülésen a képviselők összefüggést véltek felfedezni az oktatási tárca korábbi izraeli útja és a Degemnél tett látogatása, valamint a tender végeredménye között.
Az Index hírportál szerint az informatikai tárca nemrég kihirdetett adatszórási tenderén egy olyan társaság kapott 600 milliós állami megbízást, amelyet néhány hónappal korábban 60 millió forintért privatizáltak. Az ügyben személyi összefonódások is vannak, hiszen a győztes cég az a Teledatacast (TDC) Kft. lett, amelyet az Antenna Hungária (AH) egyik leányvállalata, a TDC menedzsmentjének és Homonnay Géza üzletembernek adott el. Az AH jelenlegi igazgatósági elnöke, a korábban a szabad demokraták alkalmazásában álló Lévay Örs jó kapcsolatokat ápol Homonnayval, hiszen korábban együtt dolgoztak a Fornax Rt.-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.