Depressziós üzletmenet

2004. 10. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozottan csökkenő trenddel nyitottak tegnap a nemzetközi tőkepiacok, Tokióban záráskor a Nikkei 225 index értéke 1,82 százalékkal állt előző szintje alatt, ezzel öt hónapos mélypontjára zuhant a tőzsdemutató. A japán piacon a szigetországot sújtó földrengés miatt gyengültek az árak. A piac első szekcióját felölelő Topix indikátor 1,4 százalékot gyengült.
Korábbi árfolyamuk alá zuhantak tegnap reggel az európai piacok is, a spekulánsok a dollár kurzusának rekordméretű gyengülése miatt elkezdték eladni az exportorientált társaságok papírjait. A pesszimista hangulatú üzletmenet a CAC 40 index értékét 1,93 százalékkal, a DAX kurzusát 1,90, az FTSE-t egy százalékkal gyengítette. A vezető európai papírokat átfogó EuroStoxx indikátor 1,78 százalékkal mérséklődött. A brit piacon a technológiai és távközlési papírok eróziója volt a legszembetűnőbb. Kereskedők a City zárása előtt elmondták, hogy a nyersolaj árának mérsékelt gyengülése ellenére a piac nem tudott növekedési lehetőséget kicsikarni magából. A brókerek a tőzsdei eróziókat a dollár/euró gyengülésével indokolták. Pénzpiaci szakértők rámutattak, hogy a dollár árfolyama a napokban magához térhet, de sok jót nem szabad várni az amerikai fizetőeszköztől, hiszen a tengerentúli elnökválasztásokig meghatározó javuló trend nem alakul ki. New Yorkban is lefelé mozogtak az árfolyamindexek, a Dow Jones 32,30, a Nasdaq Composite 7,61 pontot gyengült, a szakértők a kereskedés végére enyhe korrekciót vártak, az optimista elemzői véleményt a kedvező vállalati hírekkel és a lakóingatlanok növekvő számával magyarázták. A jó társasági hírek között említették a kereskedők az AIG-részvényeket, amelyeket a Deutsche Bank elemzője vételre minősített.
Pesten 1,59 százalékot gyengült a BUX árfolyama, a magyar index napközben 1,80 százalékos mínuszt is jelzett. A forgalom 6,55 milliárd forintra csökkent, ebből a 2,4 százalékkal beeső Molra 2,63 milliárd forintnyit költöttek. A többi vezető részvény ára is alacsonyabbá vált, a Richter 3,1, a Matáv 1,2, az OTP 0,2 százalékkal mérséklődött. A kis kapitalizációjú részvényeket tömörítő Bumix 12,32 pontot gyengült. Az alacsonyabb forgalmú papírok sorából a Brau Union és a Danubius ára emelkedett a legjobban.
A Reuters szerint négy bank érdeklődik a horvát Nova Banka iránt. Horvátország hetedik legnagyobb bankja iránt az OTP mellett a SocGen és két belföldi pénzintézet, a Privredna Banka Zagreb és a HVB Splitska Banka érdeklődik – írta a portfolio.hu.
A forint 40 fillérrel gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót délután 247,15–247,25 forinton jegyezték, szemben a 246,80–246,90 forintos pénteki kurzussal. A forint 12,45 százalékon állt a sáv erős oldalán, 13 bázisponttal gyengébben pénteki helyzeténél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.