Gyengült a részvénypiac

2004. 10. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árfolyam-emelkedéssel kezdődött az október a tokiói és az európai tőzsdéken, Pesten viszont profitrealizálás mellett kereskedtek a befektetők. A nyersolaj árának gyengülése, valamint a Bank of Japan szeptember havi Tanakan-jelentése pozitív irányba vitte a Nikkei 225 index kurzusát, amely végül 10 985,17 ponton zárt, a Topix-mutató pedig 1,38 százalékkal javult.
Európában jelentős drágulások mellett zajlott a tegnapi kereskedés, Londonban 1,87 százalékot, Frankfurtban 2,41 százalékot emelkedtek a vezető részvényindexek. A német piacra nagy hatást gyakorolt a kereskedelmi és iparkamara véleménye, amely szerint az olajárak a következő hónapokban 40 dollár körüli szintre csökkennek, és a dollár is gyengülni fog néhány százalékpontot az euróval szemben.
Meredek emelkedéssel nyitott tegnap a Wall Street is, a befektetők a Merck részvényeire már nem nagyon figyeltek, sőt inkább vevőként jelentek meg. A gyógyszergyártói részvények árában a fordulatot igazán az hozta, hogy a Bear Stearns befektetési tanácsadó a 27 százalékos zuhanást követve már nem javasolta eladásra a Mercket. A tanácsadó a társaság pénzügyi és gazdálkodási adataival példálódzott, még az osztalék stabil szintjét is vételi, tartási indokként hozta fel – a Merck részvényei 2,2 százalékkal korrigáltak felfelé. A Dow Jones a kereskedés első órájában egy százalékot, a Nasdaq Composite 1,68 százalékot javult. A dráguló papírok között volt a PepsiCo., a Peoplesoft, a Microsoft és a Nokia. Az üdítőgyártó PepsiCo. közölte, hogy 35 százalékos profitnövekedést ért el a harmadik negyedévben. A Pepsi nettó eredménye 1,01 milliárd dollárról 1,36 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedév során, ez felülmúlja a piaci várakozásokat is. A New York-i emelkedéseket segítette a feldolgozóipari beszerzői menedzserindikátor szeptemberi értéke. Az idei év kilencedik hónapjában a feldolgozóipari menedzserindex 58,5 pontra mérséklődött az augusztusi 59 pontról.
A magyar parketten a nemzetközi tőzsdemutatók szárnyalásával szemben haladt a BUX. A tőzsdenyitást követően az index csökkenő irányba fordult, és meg sem állt a 12 441 pontos határig. A délután korrekcióval telt el, de az index csupán 12 570 pontig tudott javulni, zárásra visszaesett 12 529 pontra, ami 116,77 pontos lassulásnak felelt meg. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző Bumix 34,93 pontot zuhant. A forgalom 20,55 milliárd forintra emelkedett, ebből csak maga a BorsodChem-tranzakció 12,88 milliárd forint volt. A vezető részvények kivétel nélkül gyengültek, drágulással zárt viszont a Pannonflax, a Phylaxia és az FHB. A bankközi devizapiacon az eurót 246,15 forinton jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 247 forintos jegyzéssel – írta az MTI–Eco. A forint 12,81 százalékon állt a sáv erős oldalán, 30 bázisponttal erősebben a előző szintjénél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.