Korrigált a forint

2004. 10. 14. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetésre tegnap nem folytatódott a tőzsdei gyengülés, a nemzetközi parketteken a vártakkal szemben inkább javuló trend alakult ki. Ázsia legnagyobb piacán, a tokiói értéktőzsdén már reggel – európai idő szerint – lehetett látni, hogy akár fellendülési hullám is keletkezhet majd az európai börzéken. A Nikkei 225 index – csekély, 5,82 pontos veszteséggel – zárt azt követve, hogy az előző három üzleti napon együttesen 183 ponttal gyengült. A múlt héten még 12 heti csúcson állt a Nikkei, azután azonban – főként az Intel múlt havi kiábrándító eredmény-előrejelzésének és a várakozások szerinti rossz tényadatok miatt – bekövetkezett az esés. Tegnap viszont megnyugodtak a kedélyek, az amerikai Intel csipgyártó kedvező negyedéves jelentése növelte a mikroelektronikai szektorhoz fűzött reményeket. Az Intel negyedéves profitjának 15 százalékos növekedését jelentette, főként a személyi számítógépeket „ellátó” üzletága erősödött. A most megfogalmazott éves kilátásai segítettek az ingadozó befektetők meggyőzésében arról, hogy a nehezedő piaci feltételek közepette is képes lehet növekedésre.
A kontinens piacain határozott növekedési irány alakult ki délelőtt, viszont a Wall Street nyitását követve az indikátorok gyengülésbe fogtak, a DAX 0,32 százalékot, a milánói Mib 0,2 százalékot, a CAC 40 index 0,12 százalékot javult, a FTSE viszont 0,2 százalékkal csökkent. A nap vesztesei a francia kiskereskedelmi cég, a Carrefour részvényei lettek, mivel a társaság a vártaknál kisebb eredményről számolt be.
Magasan nyitott tegnap a Dow Jones és a Nasdaq árfolyama is, de az Alcoa alumíniumipari cég eredményei láttán a hagyományos iparágakat tömörítő index értéke lejtőre került. A technológiai indikátor viszont sokáig jól tartotta magát. A Nasdaq felfutását az segítette, hogy a Yahoo! több mint háromszorosára növelte negyedéves eredményét az előző évihez képest.
Huszonnégy pontos csökkenéssel nyitott a BUX reggel, a tőzsdemutató az első két óra leforgása alatt 12 744 pontig gyengült. A délután korrekcióval telt el, az index 12 896 pontig erősödött, majd végül 38,58 ponttal előző szintje alatt zárt. A forgalom 14,4 milliárd forintra emelkedett, a vezető részvények közül a Mol ára gyengült a legjobban. Az olajipari papírok kurzusa 440 forintot zuhant. A Richter egy százalékkal, a BorsodChem 21 forinttal lett olcsóbb. A Matáv 12 forintot, az OTP 118 forintot emelkedett. A Nabi 4,8 százalékot erősödött, az Antenna Hungária 40 forinttal gyengült, az FHB 145 forintot növekedett. A Globus Rt. közölte, hogy a kínai Haitong Food Group Magyarországon tartózkodó vezetőivel tárgyal a két cégcsoport jövőbeni együttműködéséről, aminek eredményeként a 2005 júniusában záródó idényben 2-3 millió euró bevételt vár a kínai piacon. A Globus tőzsdei ára 680 forinton zárt, ami változatlan volt előző szintjéhez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.