Még lejtőn a BUX

2004. 10. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghatározó volt a tegnapi tőkepiaci kereskedés során, hogy szerdán vegyesen zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók, a Nasdaq Composite 0,52 százalékkal javult, míg a Dow Jones mutatója 0,1 százalékkal gyengült. Elemzők meglepőnek találták a technológiai piac javuló irányvonalát. Reggel a tokiói tőzsde vezető részvényeit jegyző Nikkei 225 index 0,85 százalékkal 92,95 pontra gyengült, míg a Topix-indikátor 0,81 százalékot vesztett értékéből. A csökkenést az okozta, hogy míg a tengerentúlon optimisták voltak a spekulánsok a fejlett technológiai részvényeket tekintve, addig a szigetországban a Yahoo Japan, a TDK, a Canon és a Maxtor papírjait eladásra kínálták.
Nyitás után felfelé mozogtak, majd délelőtt enyhe veszteségbe fordultak az európai piacok mutatói. Meghatározó, a befektetőkre nyomást gyakorló híreket közölt az Alcatel, a Ryanair, az AstraZeneca, valamint a Sanofi-Aventis. Az Alcatel a Nokia eredményei miatt gyengült szerdán, de tegnap korrekció és az SBC Communicationstől kapott, 1,7 milliárd dolláros megrendelés vonzóvá tette a telefongyártó cég papírjait. Javulóban volt az SAP szoftvergyártó cég árfolyama is, miután a társaság licenceladásokból származó bevétele 13 százalékkal erősödött.
Árfolyam-emelkedéssel indult a tengerentúli kereskedés is, a Nasdaq és a Dow Jones értékét az AIG, az eBay, a Boeing, a Merck, a Caterpillar és az SBC Communications bejelentései határozták meg. A Boeing közölte, hogy a Primaris Airlines 40-45 Boeing repülőgép vásárlásának szándékát jelentette be, húsz gépre viszont le is adta végleges rendelését. Az ügylet listaár szerinti teljes értéke 3,8 milliárd dollár.
Gyengüléssel zárt a tőzsde Pesten, a Deák Ferenc utcában kereskedő befektetőket nem érdekelték a nemzetközi tőkepiaci irányok, a BUX nyitás után 13 019 pontig emelkedett, majd csökkenéssel folytatta a napot. Kora délután az index napi mélypontját, 12 799 ponton jegyezte, erről a szintről már csak enyhe javuló irányzat alakult ki, de a BUX még így is 173,58 pontot gyengülve zárt. A forgalmi indikátor 10,10 milliárd forintot jelzett, ebből a legnagyobb részt, 3,25 milliárd forintnyit a 0,2 százalékkal csökkenő OTP-re kötötték. A vezető részvények közül csupán a Matáv ára nem gyengült. A távközlési papírok 1,5 százalékkal lettek olcsóbbak. Egyes információk szerint a Mol indulni kíván a boszniai Energopetrol privatizációjára kiírt pályázaton. A felhívásra állítólag a Mol mellett az OMV és a szlovén Petrol is jelentkezett. Az Energopetrol az első fél évet 1,5 millió dolláros veszteséggel zárta, 120 ezer tonnányi olajat és olajszármazékot értékesített.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.