időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Ügyészek a bűnmegelőzésért

Zsilka László
2004.10.28. 23:00

Konferenciákat és szakkiállításokat rendeznek a jövő héten a Budapest Kongresszusi Központban a közbiztonságról. A Kriminálexpón többek között kiderülhet: a perbeszédversenyre jelentkező jogászok közül ki érvel a leghatásosabban, ki a legjobb lézerlövő, vagy ki tudja becsapni a hazugságvizsgáló gépet.

Immáron tizenharmadik alkalommal tartják meg a Kriminálexpót: a rendezvénysorozat november 3-tól 5-ig tart a Budapest Kongresszusi Központban, a programokat bárki ingyenesen megtekintheti – jelentették be tegnap a szervezők a Rendőrség-történeti Múzeumban. Az Ügyészek Országos Egyesülete, a Legfőbb Ügyészség és a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány mint társrendezők a nemzetközi konferenciának és szakkiállításnak a „Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért” alcímet adták. A látogatók megtudhatják, hogy mire fordítja az állam a bűnmegelőzésre, bűnüldözésre szánt költségvetési pénzeket – közölte Venczl László, az Ügyészek Országos Egyesületének alelnöke. Helyet kapnak a rendezvényen a kábítószer-megelőzéssel foglalkozó civil szervezetek képviselői, és a közönség is részt vehet az ismeretterjesztő bemutatókon. Bárki kérhet magáról – írásmintája alapján – grafológiai szakvéleményt, és kipróbálhatja a hazugságvizsgáló berendezést. A vállalkozóbb kedvűek alávethetik magukat a szakzsargonban rabosításnak nevezett folyamatnak, azaz ujjlenyomatot adhatnak, lefényképeztethetik magukat profilból és szemből, megnézhetik, milyen egy rabszállító autó belülről. A bátrabbak beülhetnek a közlekedésbiztonsági szimulátorba, vagy lézeres lőgyakorlaton ismerkedhetnek meg a fegyverekkel. Lesz fórumuk a magánnyomozóknak is. Jogászok perbeszédversenyen döntik majd el, ki érvel hatásosabban az igaza mellett.
A programsorozatban három nagyobb témakört dolgoznak fel: biztonság a közterületen, biztonság az üzleti életben, biztonság a szórakozóhelyeken. Ez utóbbi főleg a fiatalok kábítószer-fogyasztóvá válásának megelőzésével foglalkozik majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.