Enyhe növekedés

Szerdán a Google felminősítése okozott igen erőteljes drágulást a tengerentúlon, ezt a növekedési hullámot lovagolták meg tegnap az ázsiai és az európai értéktőzsdék. Pesten a nyitást követve emelkedtek a vezető részvények árfolyamai; a BUX végül 71,06 ponttal előző szintje felett zárt.

2004. 11. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban 28,01 pontos, csekély emelkedéssel zárt a Nikkei 225 index, a vezető részvények közül az acélgyártó szektor drágulása volt szembetűnő. A jen erősödése, valamint az acél árának túlzott növekedése következtében az autógyártó cégek részvényeiben jelentős áresést indukált. Az európai autógyártók viszont nem aggódnak az acélellátási helyzet miatt, inkább a nyersanyag magas árát tekintik piaci szempontból veszélyesnek. A gyártók a Nissan japán autógyár bejelentésének fényében nyilatkoztak; a cég azt közölte, hogy nincs elegendő acél, ezért több japán üzemében néhány napra leállítja a termelést.
A német acélipari cég, a Krupp közölte: megfelelően látják el felhasználóikat. Az európai autógyártók hosszú távú szállítási szerződés alapján kapják az acélt, ez a szerződés az árszintet is gyakorlatilag szavatolja. A német MAN és Volkswagen például az idén kevesebbet fizet az acélért, mint tavaly. Az acélárak tavaly év eleje óta megkétszereződtek, elsősorban a hirtelen megugrott kínai acélkereslet miatt. Több járműgyártó, főleg a nagyobb acélfelhasználók emiatt emelték is termékeik eladásai árát. A Peugeot elnöke a nyersanyagok áremelkedésének hatását a cég szintjén évi 80 millió euróban jelölte meg, ennyivel mérséklődik a nyereség – írta az MTI–Eco. A túl drága acélár az európai tőzsdék árfolyam-növekedését egyáltalán nem befolyásolta, de nem hatottak FTSE és a DAX értékére az amerikai piacok sem, mivel azok tegnap zárva tartottak. Londonban a Tesco kiskereskedelmi lánc árbevétel-növekedése okozott optimizmust, míg Frankfurtban a Bayer gyógyszer- és vegyipari csoport növekvő harmadik negyedéves eredménye erősítette a befektetők hangulatjavulását. A Bayer üzemi eredménye több mint háromszorosára, 383 millió euróra emelkedett a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg elemzők 303 millióra számítottak. Az árbevétel 3,4 százalékkal 7,065 milliárd euróra nőtt.
A magyar parketten a nyitást követően fokozatosan emelkedett
a BUX árfolyama, az index zárás előtt másfél órával napi csúcsára, 14 177,86 pontra emelkedett, majd enyhe korrekciót követve, 71,06 pontot növekedve 14 171,06 ponton fejezte be a kereskedést. A forgalom nem érte el a 9,3 milliárd forintos határt, a vezető részvények közül a legnagyobb adásvételi volument a Mol- és az OTP-papírok tették ki. Az olajipari papírok 5,5 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, és 125 forinttal zártak előző szintjük felett. A pénzintézet részvényei 45 forinttal erősödtek. A Richter ára változatlanul 23 600 forinton fejezte be a napot, míg a Matáv értéke öt forinttal gyengült. A kiskapitalizációjú papírok sorából az Antenna Hungária 25 forinttal, a BorsodChem 30 forinttal javított árán. Nagy érdeklődés mutatkozott az áramszolgáltatók iránt is, az Émász 6,2 százalékkal, a Démász 2,9 százalékkal erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.