Erős Japán pozíciója

2004. 11. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel zárt tegnap a legnagyobb ázsiai tőzsde indexe, a Nikkei mutató. A tokiói értéktőzsde fő mutatójának javulását okozta, hogy a Wall Streeten csütörtökön a részvényárfolyamok és a japán GDP is növekedett, pedig utóbbi értékei nem voltak túl jók. A Nikkei 225 index 173,06 pontos, azaz 1,60 százalékos nyereséggel 11 019,98 ponton zárt. Az első szekció összes részvényének Topix-mutatója 1,18 százalékkal 1104,02 pontra emelkedett. A japán hazai össztermék növekedése minimálisra lassult a harmadik negyedben, erősítve az aggodalmakat, hogy a világkereslet lanyhulása tovább fékezheti az exportorientált japán gazdaság növekedését. A hazai össztermék 0,1 százalékkal emelkedett a harmadik negyedben a második negyedévhez képest – közölte a japán kormány. Éves szintre átszámítva ez 0,3 százalékos növekedést jelent, pedig az elemzők 0,5 százalékra számítottak. A vártnál gyengébb teljesítmény miatt elképzelhető, hogy a japán kormány a jövő héten várható havi, Tanakan-jelentésében módosítani fogja a gazdaságra vonatkozó idei előrejelzését. Európában jobbára emelkedő irányú üzletmenet folyt, a FTSE és a DAX mutatók magasan kezdték a kereskedést. A befektetők az amerikai korrekcióra vártak.
Még az előző két napnál is magasabb, 33,5 milliárd forintos összforgalom mellett magas volatilitás jellemezte a hét utolsó kereskedési napját a Budapesti Értéktőzsdén, amelyet meghatározott a Mol gyorsjelentése az abszolút rekorderedményről. A 14 000 és 14 500 pont között mozgó hivatalos index végül 1,5 százalékos mínuszban
14 100 ponton zárt. A 17,8 milliárd forintos kötési összértéket mutatva napi maximumán, 13 205 forintos történelmi csúcson nyitott a Mol, végül az olajpapírok 12 390 forintig gyengültek.
A 11,6 milliárd forintos forgalom mellett a nap elején 5490 forintos történelmi csúcson járt az OTP, ezt követően azonban 5180 forinton is forogtak a papírok. Záráskor 3 százalékkal gyengülve 5260 forinton állapodott meg a részvények kurzusa. A nap nyertese a gyorsjelentés utáni hanyatlást korrigáló Matáv lett, a Telekom-részvények 2,7 százalékkal 800 forintig erősödtek. A 12 400 forintig erősödő Démász vezérletével kitűnő teljesítményt nyújtottak az áramszolgáltatók.
A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) III. negyedéves, a tervezettet meghaladó eredményei Gyuris Dániel vezérigazgató szerint a piac bővülésén túl a költséghatékonyság növekedésének, illetve a kamatkülönbözet kismértékű bővülésének köszönhető. A vezérigazgató elmondta, hogy a IV. negyedévben tervezett tranzakciók miatt az év utolsó három hónapjában nem várnak a III. negyedévhez hasonlóan kedvező eredményt. Megerősítette, hogy az idei egész éves adózott eredmény és a mérlegfőösszeg meghaladja a tervezettet. Az FHB privatizációjáról csak annyit közölt: az ÁPV Rt. 2005. évi terveiben a bank részvényeinek értékesítése a tartaléksorról a rendes sorba került, az értékesítésről megjelent egyéb híreket szakmai találgatásnak minősítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.