Felvásárlás az USA-ban

2004. 11. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrekció, erőteljes fordulat jellemezte az európai és az ázsiai piacok tőkepiaci irányvonalát. Míg Ázsiában felfelé mozogtak az árfolyammutatók, addig az európai parketteken csökkenő trend alakult ki. A tokiói értéktőzsde fő mutatója erőteljes lendülettel emelkedett, mivel a befektetőknek visszatért a japán gazdasági kilátásokba vetett bizalma.
Európában magasan nyitottak és onnan csúsztak vissza a tőzsdei indikátorok. Némely esetben a csökkenési hullám annyira erős volt, hogy az indexek át-átestek előző záróértékükön. Párizsban a CAC 40 mutató 1,17 ponttal erősödött zárás előtt másfél órával, a frankfurti DAX 4,53 pontot, az FTSE 100 4,4 pontot emelkedett.
A tengerentúlon emelkedéssel nyitottak a piacok, a Dow Jones és a Nasdaq Composite értéke magasra ugrott. A befektetők hangulatát nagyban befolyásolta, hogy a rágógumijáról híres amerikai Wrigley 1,48 milliárd dolláros készpénzes ügylettel felvásárolja a Life Savers és az Altoids cukorkák gyártási jogát, valamint a mentolágazat egészét a Kraft Foodstól. A felvásárlással a Wrigley bővíti cukorkagyártását, a Kraft viszont kulcsfontosságú élelmiszer-ipari üzleteire összpontosíthat.
A dollár árfolyamáról az Írországba érkezett amerikai pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az erős dollár híve, miként országa is. John Snow ugyanakkor azt fejtegette európai turnéjának első állomásán, hogy „a verseny számára nyitott” piacoknak kell meghatározniuk a valuták értékét. A dollár támogatását, erősítését célzó amerikai intervencióra eszerint semmi kilátás – értékelték kijelentését az elemzők. Azzal együtt nem, hogy az amerikai pénz árfolyama soha nem állt ilyen alacsonyan az euróhoz mérve, mint mostanában. Snow emellett gyorsabb gazdasági növekedésre, az ezt lehetővé tevő gazdasági reformokra biztatta az európai kormányzatokat. Szavaival azt éreztette, hogy Európa kereskedelmi partnerei is rosszul járnak idővel, ha „képességei alatt” fejlődik egy régió.
Pesten 176 pontos csökkenéssel zárt a hazai részvényeket tömörítő BUX index; a forgalmi mutató 11,6 milliárd forintot jelzett. A vezető részvények közül csupán a Richternek sikerült emelkedéssel zárnia: a gyógyszergyártó cég részvényei 590 forintot drágultak. A vesztesek táborát növelte a Matáv, a Mol, az OTP és a Nabi. Brókerek szerint a nap a korrekció jegyében zajlott le, ezt jelezte az is, hogy a Richter ára emelkedett, míg a korábbi napok nagy nyerteseinek (OTP, Mol) kurzusa csökkent.
A forint tovább erősödött a bankközi devizapiacon, napközben már húszhavi csúcsra emelkedett. Délután, a BÉT zárását követve, az euróval 243,80–244,00 forinton kereskedtek, 50-60 fillérrel gyengébben a pénteki 244,45–244,65 forintos kurzusnál. A forint 138 bázispontra megközelítette a sáv erős szélét, 13,62 százalékon állt a sáv erős oldalán, 23 bázisponttal erősebben, mint pénteken. A kereskedők szerint akár egy százalékpontos jegybanki kamatcsökkentés is várható a monetáris tanácstól, amely egy hét múlva tanácskozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.