A Pannon Frost Kft. a holland Aviko B. V. legnagyobb európai burgonyafeldolgozó vállalat
termékeinek képviseleteként 1997 óta működik Magyarországon. Az Aviko már 1992-től jelen van, sőt egy magyar szövetkezettel közösen gyárat épített, majd öt éven keresztül készített gyorsfagyasztott hasábburgonyát is. A 90-es évek közepétől erősödő koncentrációs hullám mellett a hazai viszonyok (közgazdasági környezet, burgonyaár, minőség stb.) azonban arra kényszerítették az anyavállalatot, hogy a gyártást felszámolja, és az akkor még jelentős vámok ellenére is külföldről, holland, német és lengyel importból oldja meg a magyar piac ellátását – nyilatkozta lapunknak Pauer Tibor, a Pannon Frost Kft. értékesítési vezetője. Hozzátette: abban az időben rajtuk kívül még két üzemben állítottak elő hasábburgonyát, de azóta mindkettőt felszámolták, így ma Magyarországon nem gyártanak félkész hasábburgonyát, néhány kisebb piacú és jelentőségű termék, például a burgonyakrokett kivételével.
Ennek több oka van: Nyugat-Európában a burgonya termésátlaga a duplája a hazainak, és ott lényegesen kevesebb költséggel lényegesen jobb minőségben lehet ipari burgonyát előállítani. Így fájdalmas kimondani, de mégis tény, Magyarország sem klimatikus adottságainál fogva, sem a burgonyatermesztés technológiája miatt, sem pedig a használt fajták okán nem versenyképes a holland, német vagy akár a lengyel termelőkkel. Ezért magyar burgonyát sajnos egyre kevesebbet eszünk majd, és ezért van, hogy a jelenleg Magyarországon forgalmazott gyorsfagyasztott burgonyatermékek több mint 95 százaléka importból kerül a fogyasztó asztalára.
A hazai hűtőipart a szakember végletesen széttagoltnak és tőkeszegénynek jellemezte. Elmondta, annak idején egyetlen hűtőipari vállalat működött, amely a rendszerváltás hajnalán annyi cégre szakadt, ahány városban volt hűtőháza. Ekkortól kezdett minden új egység önálló termékskálát kifejleszteni, logisztikát építeni, de értékesíteni csak egyre növekvő veszteségekkel tudtak, ami sok kisebb-nagyobb hűtőház eladásához, illetve tönkremeneteléhez vezetett. Az uniós nyitással pedig csak néhány olyan termék maradt, mely versenyképesen exportálható, sőt, talán csak a csemegekukoricáról lehet ezt elmondani. Ezért tapasztalható az a trend, hogy mind több és több hazai hűtőház zár be, illetve szünteti meg a zöldség-gyümölcs feldolgozást, legutóbb a győri Arvit kényszerült erre a lépésre. Hasonló okok keresendők a mögött is – mondta Pauer Tibor –, hogy gyártókapacitás nélkül kiválóan helyt lehet állni a hazai piacon, sőt kifejezetten így lehet csak veszteség nélkül értékesíteni a legtöbb cikket, ami burgonyatermékekre száz százalékig igaz. Ugyanis ma Magyarországon ipari burgonyát már csak a chipsgyárak használnak, és ők is egyre inkább a szlovák és lengyel alapanyagforrások irányába mozdulnak.
Cégünk helyzete a csatlakozás óta nem változott, de elindult egy változás, amelyet a multinacionális kereskedők generálnak azzal, hogy egyre több nemzetközi szerződés alapján megkötött terméket hoznak az országba. Mivel a legtöbb hálózat számos európai országban üzemeltet egységeket, a hazai hűtőiparnak, ha nem tud versenyképes áron zöldséget beszállítani, nincs esélye a magyar piacon sem – tette hozzá Pauer.
Jonatánkrach: nincs hűtőkapacitás.