időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Készülő ellenzéki gazdaságpolitika

Szajlai Csaba
2005.01.28. 00:00

A magyar versenyképesség és a foglalkoztatási helyzet javítása kapcsán javaslatcsomagot nyújt be a Fidesz tavasszal az Országgyűlésnek. A legnagyobb ellenzéki párt ebben a bérköltségek csökkentését, a kis- és közepes vállalkozások támogatását és a tudásközpontú gazdaság megteremtését javasolja majd – tudtuk meg.

Összefogást vár a Fidesz a munkanélküliség kérdésében, és a parlament tavaszi ülésszakára foglalkoztatáspolitikai javaslatcsomagot készít – mindezt nemrég jelentette be Pokorni Zoltán, a párt alelnöke, aki így fogalmazott: „Ha van terület Magyarországon, ahol fenyegető és rossz a helyzet, akkor az a munkanélküliség helyzete, s indokoltnak látjuk, hogy a parlamenti pártok, Magyarország politikai elitje ezen a területen fogjon össze, mert hazánkat csak a munka fogja kihúzni abból a helyzetből, amiben most van.” Az ellenzéki politikus kifejtette: a kormánytól őszinteséget várnak a munkanélküliség kérdésében. Mint ismert, a KSH adatai szerint egy év alatt, 2004 végére huszonkilencezer fővel növekedett az állástalanok, továbbá ötvennégyezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta eléri a 6,3 százalékot; ezen belül a pályakezdők munkanélkülisége tizenhét százalékos. Az összesítések alapján tavaly tízezerrel nőtt a fiatal munkanélküliek száma. Jelenleg egyébként hazánkban 262 ezer munkanélküli van, ugyanakkor közel egymillióan inaktívak.
Úgy tudjuk, a Fidesz javaslatcsomagjában a bérköltségek csökkentését, a kis- és közepes vállalkozások támogatását és a tudásközpontú gazdaság megteremtését javasolja majd. A béreket terhelő költségek ugyanis kiugróan magasak mind regionális, mind pedig uniós vonatkozásban; ez pedig rontja a magyar versenyképességet. Alátámasztandó: egyre több cég vonul ki az országból, s a kormány az újabb lehetőségekkel sem tud élni, hiszen több autóipari beruházás is Szlovákiában valósult meg.Adómódosítás nélkül nem megy. Orbán Viktor szerint hazánk kénytelen lesz csatlakozni a Kelet-Európán végigsöprő „egységesadó-forradalomhoz”, ha továbbra is méltányos részt akar a térségbe áramló külföldi beruházásokból. A volt miniszterelnök a minap külföldi újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy ha az ország 2010-ben be akar lépni az euróövezetbe, ahhoz kormányváltásra van szükség. Nehéz teljesíteni a feltételeket 2010-ig, de nem lehetetlen – idézte szavait a Reuters. A Fidesz elnöke szerint az új szónoki fogások nem tüntethetik el a költségvetési kudarcokat, amelyek tönkretették Magyarország gazdasági megbízhatóságát. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.