Kilőtt a műsorszóró

Emelkedési hullám söpört végig a tőkepiacokon a hét utolsó napján, a kőolaj árának csökkenése, valamint az uniós kiskereskedelmi forgalom nem túl biztató növekedése segítette az árfolyammutatók erősödését. A legnagyobb ázsiai tőzsdeindex, a Nikkei 0,51 százalékot gyengült, viszont az európai mutatók fél százalékot meghaladó növekedést produkáltak. A pesti börze is követte a londoni és a frankfurti irányvonalat, így 0,53 százalékkal növekedve zárt. A nap legjobban teljesítő papírja az Antenna Hungária lett 295 forintos drágulásával.

2005. 01. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Követte a magyar tőzsde a nemzetközi trendeket, azaz a BUX a reggeli veszteséges zónából kitört, és a kereskedés legnagyobb részében javulóban volt. A vezető részvényeket jegyző indikátor 77,86 pontot erősödött. A forgalom meghaladta a 14 milliárd forintos határt, ebből a legnagyobb részt a 150 forinttal gyengülő Molra kötötték. A blue chipek sorából amúgy az olajipari papírok kivételével az összes többi részvény ára drágult. A Matáv 3,3 százalékkal, a Richter 1,1 százalékkal, az OTP 0,6 százalékkal erősödött. A Mol árának gyengülését azzal magyarázták az elemzők, hogy a társaság eredményeinek jövőbeni növekedési kilátásai kétségesek. A cég ugyan stabilan teljesít, de a 2004-es év az olajipari cég számára kiemelkedő volt több szempontból is. A kedvező hírek az idén elkerülhetik a Molt, így azok a befektetők, akik 5000-6000 forint körül szálltak be az „üzletbe”, sorozatosan realizálják hasznukat.
Meglepetést ugyan nem, de figyelemre méltó növekedést produkált tegnap az Antenna Hungária azzal, hogy árfolyama átlépte a 4000 forintos küszöböt. A privatizációs spekuláció következtében dráguló műsorszóró részvényeit azért vásárolták, mert a társaság magánosítási ügyletére kiírt tanácsadói tender ügyében nyertest kell hirdetni, sőt vélhetően a Vodafone 25 százaléka eladásának vételára is befolyhatott. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. tegnapi igazgatósági üléséről egyelőre nem szivárogtak ki bővebb információk, de a piac azt várja, hogy döntés szülessen az egyszeri, 19 milliárd forintos osztalék kifizetéséről. A bankközi devizapiacon tovább gyengült a forint. A BÉT zárásakor az eurót 248,15–248,2 forinton jegyezték a csütörtöki 247,8– 248 forintos árfolyamhoz képest.
Ha az euró 250 forintig erősödik, akkor felgyorsulhat a forint gyengülése, mivel ezen a szinten automatikusan életbe lépnek a veszteségcsökkentő megbízások. A következő küszöbértéket 253 forint/euró körül sejtik a kereskedők.
Nem várták meg az amerikai foglalkoztatási adatokat a tokiói befektetők, helyette inkább profitot realizáltak. A legnagyobb ázsiai parketten a spekulánsok főként a járműipari és pénzügyi szektor papírjait kínálták eladásra, így a Nikkei 225 index 0,51 százalékot gyengült, a piac első szegmensét tömörítő Topix 0,19 százalékkal mérséklődött. A japán hangulattal ellentétes mozgást folytattak az európai indikátorok. Délelőtt ugyan még nem volt határozott irány, de a várt amerikai makroadat megnyugtatta a kedélyeket.
Frankfurtban a DAX komponensei közül a HypoVereinsbank, az SAP és a Henkel ára drágult jelentősen, míg a brit piacon a Vodafone és a Marks and Spencer részvényeinek ára javult jobbára. Londonban a Marks and Spencer kilenc pennyvel erősödött annak köszönhetően, hogy a vártakkal közel egyező, 625 millió font körüli nyereséget vár erre az évre. Bár az elemzők 675 millió fontot jósoltak, de a piaci szakértők szerint a mérséklődő nyereség már korábban beépült a cég részvényeinek árába. A Vodafone-papírokat azért kedvelték a befektetők, mert állítólag nem kíván újabb felvásárlást eszközölni, így a távközlési társaság kurzusa két pennyvel 144 pennyre drágult. Az EuroStoxx papírjainak sorából a pénzügyi szolgáltatók, valamint a kiskereskedelmi és luxusipari cégek részvényei erősödtek, a nap nyertese a Société Generale francia bank lett.
A kőolaj ára a szabadpiacon egyre lentebb és lentebb sodródott, tette ezt függetlenül attól, hogy a tengerentúli időjárásról szóló jóslatok negatívak. Elemzők szerint az olaj árát a fűtőolaj piacának alakulása hajthatja majd fel. Az amerikai fűtőolaj-tartalékok a december végével záruló héten növekedtek, de a szakértők az 1,2 millió hordós növekedést nem tartják jelentősnek, mivel az 50,1 millió hordóra növekvő készletek még így is ötmillió hordóval maradnak el a tavalyi év azonos időszakának szintjétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.