időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Százezer hamis euró a kölni bankfiókban

Stefan Lázár
2005.04.12. 23:00

A hamis pénz forgalmazásának különös változatával találta szemben magát a német bankvilág. A Rajna-vidék egyik takarékpénztárának trezorjából több ezer hamisított bankjegy került az üzletfelek kezébe.

Bankszámlájáról ötezer eurót vett le a nemrég egy köln– bonni takarékpénztár kasszájánál megjelent hölgy. A pénzt kiadó alkalmazott furcsának érezte ugyan a bankók papírját, ennek ellenére kifizette a kért összeget. Csak ezután hívta föl főnöke figyelmét a gyanús jelenségre. Időközben további két ügyfél kapott ugyanitt hamis bankjegyeket. A takarékpénztár kölni fiókjának vezetője előbb a szövetségi bankot értesítette, és kikérte a szakértők véleményét. Bár a válaszban megerősítették, hogy a pénz nem valódi, mégsem tettek feljelentést a rendőrségnél, amely furcsa módon a médiából értesült az esetről. Egy hamisítványt kapott ügyfél ismerőse hívta fel a televíziót.
A helyszínre érkezett nyomozók a páncélszekrényben összesen százezer euró értékű, zárszalaggal gondosan ellátott hamis bankóra bukkantak, ritkán tapasztalt, remek minőségben. Német banktrezorból még soha nem került forgalomba ennyi hamis pénz. A rendőrség szerint a szövetségi bankból kikerülő bankjegyek érvényességéhez nem férhet kétség. Ezek a különböző regionális központokon keresztül jutnak el a takarékpénztárakba. Szállításukról különleges biztonsági cégek gondoskodnak. A nyomozók lehetségesnek tartják, hogy a pénzt szállító kocsik személyzete segített, hogy útközben az eredeti bankjegyeket hamisított pénzre cseréljék. Elsősorban a pénz továbbadásának a módját igyekszünk megvizsgálni – közölte a kölni rendőrség szóvivője. Hozzátette: nem számítanak gyors eredményre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.